Cum ocolesc islandezii taxa pentru biserică

Biserică din capitala Islandei, Reykjavik (Wikimedia Commons)
Biserică din capitala Islandei, Reykjavik (Wikimedia Commons)

Islandezii s-au săturat să plătească taxe către biserică, astfel că tot mai mulți dintre ei aleg o strategie foarte inteligentă.

Peste trei mii de islandezi, aproximativ 1% din populație, au adoptat ca religie vechile credințe sumeriene. Biserica Zuistă le promite urmașilor că li se vor returna banii pe care îi plătesc drept taxă pentru religie.

Afluxul de enoriași către vechii zei ai sumerienilor s-a petrecut în ultimele două săptămâni, pe fondul nemulțumirii islandezilor față de taxa pentru religie.

Islandezii sunt obligați să își declare apartenența religioasă autorităților statului. Trei sferturi din populație sunt afiliate Bisericii Evanghelice Luterane islandeze.

În Islanda sunt peste 40 de biserici, care primesc o parte din taxele plătite de enoriași. Suma pe care o va plăti, anul viitor, fiecare contribuabil islandez bisericii este de aproximativ 80 de euro.

”Nu poți să ieși din sistem. Cei care sunt neafiliați sau aparțin unei religii nerecunoscute plătesc taxe mai mari”, a spus Sveinn Thorhallson, purtător de cuvânt al Zuistilor, citat de The Guardian.

Un sondaj de opinie publicat în septembrie a arătat că 55 la sută dintre respondenți vor ca acest sistem să fie oprit.

Adorarea zeilor sumerieni a fost adoptată ca religie în Islanda în 2013 și a fost, multă vreme, în pericol de a fi scoasă de pe lista oficială din cauza numărului mic de credincioși.

Mișcarea a fost revitalizată după ce a promis că adepților li se va rambursa taxa pentru religie.

Unii politicieni au cerut excluderea Zuismului de pe lista cu biserici, spunând că nu este o religie adevărată. ”Întrebarea care ar trebui să se pună este: Care este o religie adevărată? Cum măsori credința?”, continuă același Thorhallson, care se declară agnostic.

Articolul 62 din Constituția islandeză susține că Biserica Evanghelică Luterană ”va fi biserica de stat în Islanda și va fi susținută și protejată de stat”.

Adepții zeilor sumerieni vor doar să poată ocoli taxa pentru religie, precizând că într-o societate modernă, statul nu ar trebui să țină evidența preferințelor religioase ale cetățenilor.