Cum lupți eficient împotriva chinuitoarelor dureri musculare

După o anumită vârstă, durerile musculare își fac tot mai des ”loc” în viețile noastre. Însă, există și metode mai rapide și plăcute prin care putem scăpa de ele.

Prin fizioterapie cu ultrasunete, tehnică folosită încă de acum 80 de ani și îmbunătățită an după an, se obține o îmbunătățire a fluxului sangvin. Efectul imediat este reducerea edemului local care provoacă durerea, cât și a proceselor inflamatorii cronice.

La intensitate mărită, aparatele cu ultrasunete pot contribui decisiv inclusiv la vindecarea cicatricilor tisulare.

Ultrasunetele au și rolul de a administra eficient o anumită medicație în țesutul subcutanat. Efectul poartă numele de fonoforeză și este ideal pentru pacienții care au frică de injecții, de pildă. Energia ultrasonică permite pătrunderea medicației (de cele mai multe ori cortizonul) prin piele.

Iată și o listă de afecțiuni ce pot fi tratate cu ajutorul ultasunetelor:

entorse și leziuni ligamentare
întinderi și rupturi musculare
tendinite
bursite
umăr înghețat
redori articulare

Tratamentul cu ultrasunete durează 3-5 minute, excepție făcând doar situațiile în care pacientul dorește vindecarea cicatricilor tisulare. Având în vedere că aparatul va fi mișcat continuu piele, disconfortul pacientului nu există.

Pentru a înțelege mai bine procesul, o să încercăm să explicăm cum funcționează un astfel de aparat: undele transmise pătrund prin piele în țesuturi și provoacă mici vibrații locale, mai ales în țesuturile cu colagen. Aceste vibrații – continue sau pulsatile, după caz – generează un efect termic profund, fără ca pacientul să simtă această căldură și să nu se simtă confortabil. Acest efect termic profund poate provoca o îmbunătățire a extensibilității ligamentelor, tendoanelor și a capsulei articulare.

Există și situații în care ar trebui să evităm terapia cu ultrasunete. Le redăm schematic mai jos:

– nu se aplică pe afecțiuni maligne locale;
– trebuie evitată aplicarea pe implanturi metalice;
– zonele cu infecții acute trebuie evitate;
– nu se aplică direct pe abdomen la gravide;
– nu se aplică pe zonele cu anomalii vasculare;
– nu se aplică pe cartilajele de creștere;
– nu se aplică pe zonele pe care s-au efectuat laminectomii;
– nu se aplică la nivelul ochilor, scalpului sau testiculelor.

Poți afla mai multe despre fizioterapie AICI.

Jurnalist GreatNews, Dan Arsenie lucrează în presa centrală din 2007 şi a scris pentru publicaţii ca Evenimentul Zilei, realitatea.net şi Yahoo News România. Scrie cu pasiune reportaje şi portrete jurnalistice şi acordă o atenţie ridicată promovării oamenilor frumoşi şi a locurilor frumoase din România.