Cum îți alegi mobila. Topul celor mai bune materiale

FOTO: Tandem.md
FOTO: Tandem.md

Înainte să-ți alegi mobila pentru casa ta trebuie să știi câteva lucruri esențiale legate de materialele din care se fac, care sunt acum cele mai populare și care sunt cele mai durabile. În acest articol vă facem un scurt ghid.

Cel mai cunoscut material din care se face mobilă, în afară de lemn, este cu siguranță PAL-ul. Ce este, mai exact, acest material? Este vorba despre o placă din așchii lemnoase peste care se pune un material de finisaj.

Astfel, foarte des se folosește la mobilă PAL-ul melaminat, finisat prin acoperirea fețelor cu un material realizat din film de melamină. Există lucios, texturat și uni. Acesta este considerat rezistent la uzură și se folosește destul de des la bucătării, dar și la alte tipuri de mobilier.

Se mai folosește la mobilă și PAL-ul furniruit. Diferența față de cel melaminat este că finisajul plăcii este realizat prin aplicarea unei coli de furnir.

Foarte folosit în industria producției de mobilă este și MDF-ul, medium density fibredoar. Acest material este ceva mai rezistent decât PAL-ul. Se obține din bușteni și din resturi, materiale tocate, lipite cu rășini și extrudate în plăci.

Există MDF vopsit, înfoliat, melaminat sau furniruit. De exemplu, de multe ori, pentru că este mai rezistent la umezeală, la mobila de bucătărie se folosește MDF-ul vopsit, mat sau lucios.

Lemnul este considerat cel mai trainic material. E adevărat, este și cel mai scump. Cele mai des folosite materiale de esență moale, deci și mai ieftine, sunt bradul, teiul sau pinul. Materialele de esență tare folosite la mobilă sunt stejarul, frasinul și fagul.

Dacă doriți o variantă de mobilă mai ieftină decât una din lemn, însă care să fie și durabilă, puteți alege, mai ales la bucătării, acolo unde este și umezeală, o combinație de PAL cu MDF.