Cum își pot primi banii înapoi șoferii care au plătit taxe auto speciale. Reguli noi de la Guvern

Șoferii care au plătit taxa specială pentru mașini nu mai trebuie să dea statul în judecată pentru a-și primi banii înapoi, relatează stirileprotv.ro.

Persoanele care au achitat taxa specială pentru autoturisme și autovehicule, taxa pe poluare pentru autovehicule sau taxa pentru emisii poluante provenite de la autovehicule, vor primi banii înapoi fără să deschidă acțiune în instanță, potrivit Agerpres.

Guvernul a adoptat ieri o ordonanță conform căreia șoferii pot solicita restituirea acesteia pe cale administrativă, fără să mai fie nevoie să deschidă acțiune în instanță. Banii vor fi primiți înapoi în rate, pe parcursul a cinci ani.

Persoanele aflate în această situație pot solicita restituirea taxei prin cerere adresată organului fiscal, iar cererile se soluționează în termen de 45 de zile de la înregistrare, prin decizie care se comunică persoanei interesate în maximum 10 zile de la emitere.

Mai mulți bani pentru cumpărarea unui vehicul pur electric

„Împotriva deciziei organului fiscal, precum și în cazul în care cererea nu a fost soluționată în termenul legal, persoana interesată poate face contestație în termen de 30 de zile de la comunicarea deciziei sau, după caz, de la împlinirea termenului în care decizia trebuia comunicată. Contestația se soluționează în 45 de zile de la înregistrare. Dacă nici în acest termen solicitarea de restituire a taxei nu este soluționată sau persoana interesată contestă în continuare decizia organului fiscal, persoana interesată poate face plângere la instanța judecătorească de contencios administrativ competentă, în condițiile Legii nr. 554/ 2004 a contenciosului administrativ, cu modificările și completările ulterioare”, mai precizează sursa citată.

Taxa respectivă, precum și dobânzile actualizate cu indicele prețurilor de consum publicat pe portalul Institutului Național de Statistică se restituie conform prevederilor legale în vigoare – adică pe parcursul a cinci ani calendaristici, prin plata în fiecare an a 20% din valoarea acestora.

„Procedura de efectuare a plății va fi stabilită prin ordin al ministrului Mediului, Apelor și Pădurilor și al ministrului Finanțelor Publice. Restituirea sumelor se face de către organul fiscal competent, de la bugetul Fondului pentru Mediu sau bugetul de stat, după caz, din contul de venituri bugetare în care a fost încasată suma, în contul bancar indicat de către solicitant prin cererea sa de restituire”, mai notează stirileprotv.ro.

Actul normativ prevede și majorarea de la 12.000 de lei la 20.000 de lei a valorii ecotichetului de care beneficiază persoanele fizice, persoanele juridice, unitățile administrativ-teritoriale și instituțiile publice la achiziționarea unui autovehicul pur electric.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Recomandările editorilor GreatNews:

Reduceri eMAG electrocasnice. TOP oferte la frigidere, mașini de spălat, aragaze
Reduceri eMAG televizoare. Cele mai atractive oferte de zilele acestea
Locuri de muncă în agricultură în Marea Britanie și în România. Se caută necalificați, tehnicieni, manageri
Locuri de muncă în străinătate pentru șoferii din România. Anunțuri urgente!

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.