Cum influențează designul magazinelor modul în care ne amenajăm locuința

Cum influențează designul magazinelor modul în care ne amenajăm locuința (Foto: Shutterstock)
Cum influențează designul magazinelor modul în care ne amenajăm locuința (Foto: Shutterstock)

Dacă în modă, creatorii coboară tot mai des din turnul de fildeș ca să ia pulsul străzii și își adaptează, astfel, colecțiile în funcție preferințele unui public tot mai larg, în designul de magazin.

Lucrul acesta se întâmplă deja de multă vreme: clientul dictează schimbările. Reciproca este însă și ea valabilă: gustul comun este influențat de aspectul centrelor comerciale, multe locuințe preluând elemente de aici.

Amenajarea unui magazin poate fi o provocare chiar și pentru cei mai talentați arhitecți, deoarece, în epoca internetului, a rețelelor sociale și a fotografiei, spațiile comerciale se află sub lupă și în competiție nu doar cu alte magazine aflate în vecinătate, dar și într-o competiție globală. Este ușor pentru oricare client care trece pragul unui magazin să faca comparații cu centre similare din întreaga țară și din întreaga lume.

Mai mult decât atât, consumatorii sunt din ce în ce mai atenți nu doar la oferte, dar și la latura vizuală, de la ambalaje și modul în care sunt aranjate rafturile, până la aspectul general și cele mai mici detalii de design. Aceeași atenție face însă și ca tot mai mulți consumatori să preia elemente de design din spațiul comercial, în mod mai mult sau mai puțin conștient, și să le transfere în spațiul personal. Dacă urmărim tendințele de anul acesta, vom observa că multe dintre acestea, precum sculpturile din lumină de neon, sunt împrumutate din zona comercială sau din industria evenimentelor.

De ce sunt acestea informații pe care comercianții ar trebui să le cunoască? Pentru că, urmărind care sunt acele elemente pe care clienții lor le-au adoptat în număr mare, pot identifica mai ușor profilul acestora și își pot adapta, pe mai departe, modul în care fac branding și modul în care aleg să amenajeze.

Iată câteva dintre elementele pe care clienții spațiilor comerciale le preiau frecvent în locuințele proprii:

Diferite modele de proiectoare profesionale pentru interior

Aceasta este o tendință care se menține deja de câțiva ani, proiectoarele și spoturile luminoase decorative fiind alegeri extrem de populare în apartamentele din țara noastră. Inspirația vine atât din magazine – de îmbrăcăminte, mobilier sau alimentare -, cât și din spații pentru petrecerea timpului liber, precum cafenelele și barurile. De altfel, cele mai multe dintre elementele transferate din spațiul comercial, în cel casnic (fie că sunt proiectoare, lămpi sau elemente de sculptură), au legătură cu iluminatul – una dintre cele mai simple soluții prin care se poate redecora, oferind un aer modern camerelor.

Vitrina, ca inspirație pentru elementele din sticlă

Se pare că vitrinele chiar fac cu ochiul multora dintre noi, pentru că sticla câștigă teren în amenajarea locuințelor – de la ferestrele largi, care lasă tot mai mult de descoperit privirii, până la a instala în casă diverse elemente decorative și mobilier din sticlă transparentă. Se vorbește chiar despre o artă a vitrinei, specialiștii fiind de părere că atracția pentru ferestre, vitrine și formele de sticlă este influențată de platforme precum Instagram.

Casa conectată

În sfârșit, o a treia tendință pe care o observăm în locuințe și care, de asemenea, a luat naștere în zona comercială, mult mai rapid conectată la inovație, este prezența tot mai multor tehnologii. Chiar și în România, în zona urbană în special, există din ce în ce mai multe case și apartamente „conectate, în care tehnologia are funcție deopotrivă practică și de entertainment. Ce găsim în aceste locuințe? Electrocasnice și sisteme de lumini inteligente, aparatură controlată prin aplicații pe telefon, diverse accesorii wireless pentru casă.

Cu atâtea tehnologii noi în plină dezvoltare și cu un public consumator tot mai deschis către inovație, ne putem aștepta să vedem, în următorii ani, tendințe din ce în ce mai sofisticate în interiorul locuințelor, atât la nivel global, cât și în țara noastră.

Sursa foto: Shutterstock

Ziarist sportiv al Greatnews. A început la Evenimentul Zilei, în 2008. De atunci, a colaborat și cu HBO Club, Yahoo! News România și Sport News. Pe lângă materialele despre sport, abordează, cu precauție, și anumite știri externe.