Cum arată opera de artă pe care Primăria Iași a dat 15.500 de euro

operă de artă iași Clemens Behr
Foto: Primăria Iași Facebook

În centrul oraşului Iaşi a fost montată o creaţie a artistului german Clemens Behr pe care primăria a dat 15.500 de euro.

Lucrarea a fost amplasată în apropierea Palatului Roznovanu.

„Lucrarea va rămâne în patrimoniul Municipiului Iaşi, urmând a se identifica un alt amplasament decât cel actual, amplasament care va fi decis în urma unor discuţii cu specialişti în domeniu (Uniunea Artiştilor Plastici – filiala Iaşi)“, a declarat purtătorul de cuvânt al Primăriei, Sebastian Buraga, pentru adevarul.ro.

În vreme ce primăria și unii artiști plastici laudă opera, mulți ieșini s-au declarat îngroziți de lucrare, pe care au asemănat-o cu un morman de fiare contorsioante.

„Clemens Behr, născut în 1985 în Koblenz, Germania, este absolvent al Școlii de Grafic Design, Dortmund, Germania în 2010, al Facultații de Belle Arte din Barcelona în 2009, și în 2016 a Universității de Artă din Berlin. Artistul lucrează în Berlin și a expus în galerii, dar și în spații publice, în toate marile orașe ale Europei dar și pe celelalte continente precum Australia, America de Nord, America de Sud, Asia”, a explicat pe Facebook artistul plastic ieșean Felix Aftene, președintele Uniunii Artiștilor Plastici din România – filiala Iași.

„Lucrările lui se pot înscrie în ceea ce numim artă ansamblaj sau artă stradală. Sunt instalații create din material ignobile, materiale pe care le folosesc constructorii în lucrările lor (tablă, lemn, beton, mochetă, pânză, neoane). Artistul, grafician la bază, creează din aceste materiale un obiect ce dialoghează cu spațiul în care este expus. Poate fi în armonie cu spațiul architectural, de asemeni pot fi disonanțe, așa cum susține și critica de specialitate din materialul atașat. În cazul lucrării de la Iași, clădirea pe care a ales-o artistul ca și fundal este Casa Cărții, un spațiu arhitectural postcomunist. Pentru spațiul cultural ieșean, vizita unor astfel de artiști tineri, ce se exprimă în spațiul public, este foarte benefică și educativă, pentru public, dar și pentru schimbul de idei cu artiștii școlii ieșene, având în vedere lipsa unui muzeu de artă contemporană în Iași”, a mai spus el.

Internauții au fost însă de altă părere. Iată câteva dintre mesajele lor:

– Iertati-mi ignoranta si lipsa bunului gust, dar initial am crezut ca a avut loc o furtuna care a dat jos acoperisurile caselor din zona.

– Ma simt UMILIT! Sa platiti din banii cetatenilor 16000 euro (asa cum se vehiculeaza) pentru asa ceva? In conditiile in care sunt in oras crese, gradinite sau scoli care ar fi putut beneficia de o parte din acesti bani pentru a sustine reparatiile si modernizarile de care au nevoie… Pe ei, copiii, viitorul acestei tari, i-ar fi incantat mai tare sa vada ca au un toalete noi, curate sau un acoperis care sa prezinte siguranta.

– Am trecut azi pe langa ea. Am crezut ca sunt resturi de la dezasamblarea unei scene stradale in mare graba.

operă de artă iași Clemens Behr
Foto: Primăria Iași Facebook

operă de artă iași Clemens Behr
Foto: Primăria Iași Facebook

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.