Se poate! Cum arată cel mai modern vagon al CFR-ului

cel mai modern vagon cfr
Foto: tion.ro

Sindicaliştii din domeniul feroviar şi compania CFR Călători au realizat un proiect prin care au renovat integral un vagon de transport călători. Scopul este de a atrage atenţia guvernanţilor asupra necesităţii investiţiilor în infrastructura de transport de călători pe cale ferată, anunță publicația locală tion.ro.

Vagonul a fost renovat la Atelierele Griviţa Bucureşti și a fost ataşat trenului care circula de la Bucureşti la Budapesta. Miercuri, 18 octombrie, vagonul a ajuns în gara Timişoara Nord și a putut fi vizitat.

Vagonul are un design modern, are internet de mare putere, plasme la capetele vagonului și la mijloc, acestea din urmă arătând poziția în timp real a vagonului în funcție de localitățile pe lângă care trece. Are camere de luat vederi, prize și scaune ergonomice de calitate.

Vagonul adus la Timişoara are 117 locuri şi a fost realizat prin reamenajarea unui vagon care circulă deja de 18 ani. Preţul unei asemenea renovări nu este deloc mare, fiind sub 10.000 de euro, au spus reprezentanţii sindicatelor.

„Sunt condiții pe care le întâlniți la același rang de tren în Europa de Vest. În România nu există un vagon atât de modern, dar sperăm să mai fie, tocmai acesta este scopul proiectului nostru, intitulat „#sepoate”. De a aduce condiții de siguranță și confort european pe căile ferate din România. Acest vagon va merge în cele mai mari orașe care au legătură cu București, va fi atașat la trenurile în parcurs, urmează o perioadă de șase, șapte ore pentru vizitare, după care se atașează la tren și se întoarce în stația București”, a declarat pentru sursa citată Octav Rusu, vicepreședinte al alianței sindicale de pe raza de activitate a Regionalei CFR Timișoara.

Fondurile pentru modernizarea acestui vagon au venit de la organizația sindicală.

„Noi am vrut să arătăm că nu este foarte greu să realizezi modernizarea parcului de vagoane. În mod evident că nimeni nu are pretenții absurde ca să le facem pe toate peste noapte, însă etapizat credem că putem introduce vagoane de acest gen. Noi am încercat să sensibilizăm factorul politic, să arătăm că și călătorii din România merită să fie călători de rangul 1, ca și cei din UE și că, de fapt, stă în puterea noastră de a realiza aceste modernizări”, a mai spus Rusu.

cel mai modern vagon cfr
Foto: tion.ro
cel mai modern vagon cfr
Foto: tion.ro
cel mai modern vagon cfr
Foto: tion.ro
cel mai modern vagon cfr
Foto: tion.ro
cel mai modern vagon cfr
Foto: tion.ro
cel mai modern vagon cfr
Foto: tion.ro

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.