Cum arată capitala dacilor după renovare

Sarmizegetusa Regia a fost unul dintre cele mai importante așezări din lumea dacilor. Foto: Consiliul Județean Hunedoara
Sarmizegetusa Regia a fost unul dintre cele mai importante așezări din lumea dacilor. Foto: Consiliul Județean Hunedoara

Sarmizegetusa Regia va putea fi din nou vizitată de turiști, după aproape o lună de la începerea lucrărilor de reabilitare a marelui sanctuar solar.

Sarmizegetusa Regia, locul unde Decebal și dacii au pierdut una dintre bătăliile decisive ale războaielor cu romanii, a fost renovată de curând de către autoritățile locale.

Nu este pentru prima oară când fosta capitală a dacilor trece printr-o procedură de cosmetizare. În anii ’80, specialiștii au restaurat vestigiile prin metode controversate: soarele de andezit a fost completat cu ciment, au fost plantați stâlpi de lemn în marele sanctuar solar, blocurile de calcar degradate au fost înlocuite cu replici, iar mai multe discuri de beton au fost aduse în incinta sacră, zidurile de apărare fiind și ele înălțate.

În ultima lună s-au efectuat câteva lucrări în centrul Sarmizegetusei Regia, iar de vineri, 27 octombrie, turiștii vor avea din nou acces în cetatea antică din Munții Orăștiei.

Sarmizegetusa Regia. Foto: Consiliul Județean Hunedoara
Sarmizegetusa Regia. Foto: Consiliul Județean Hunedoara

”Situl Sarmizegetusa Regia este pregătit să-şi primească vizitatorii, începând de vineri, 27 octombrie 2017. Monumentul UNESCO a fost închis la începutul acestei luni pentru o serie de lucrări de restaurare şi conservare cuprinse în cadrul proiectului <<Întreţinere, restaurare, conservare la monumentul istoric Sarmizegetusa Regia – Grădiştea de Munte>> (înlocuire stâlpi din lemn la marele templu circular, înlocuire gard metalic cu gard din lemn la drumul pavat). Lucrările s-au încheiat înainte de termenul stabilit în contract”, a anunțat Consiliul Judeţean Hunedoara.

Autoritățile locale au înlocuit 112 stâlpi din lemn la marele templu, iar un gard metalic al drumului antic pavat a fost înlocuit cu unul din lemn.

Au fost montaţi stâlpi din lemn de stejar pentru a înlocui stâlpii instalați în perioada comunistă, care au fost distruşi sau au putrezit. Stâlpii au fost plantaţi pe locul în care au fost descoperite urmele stâlpilor antici.

”Ei reprezintă de fapt structura portantă a unor încăperi concentrice din interiorul templului. Soluţia a fost alesă pentru a sugera vizitatorilor faptul că acolo a existat o structură construită. Ea sugerează volumetria interioară a acestui edificiu din antichitate, îi redă contururile şi descrie perimetrul încăperilor interioare”, a precizat, pentru Adevărul, istoricul Gelu Florea, coordonatorul şantierului arheologic de la Sarmizegetusa Regia.

Ziarist sportiv al Greatnews. A început la Evenimentul Zilei, în 2008. De atunci, a colaborat și cu HBO Club, Yahoo! News România și Sport News. Pe lângă materialele despre sport, abordează, cu precauție, și anumite știri externe.