Cum alegi un bec bun. Cele 4 secrete pe care trebuie să le știi ca să cumperi becul potrivit

cum alegi un bec bun
Foto: verkeorg (Flickr / Creative Commons)

Atât la serviciu, cât și acasă, alegerea unor becuri bune este extrem de importantă dacă vrem să avem parte de odihnă și relaxare sau, din contră, de o atmosferă care ne inspiră și ne ajută să ne concentrăm.

Însă cu atât de multe becuri existente pe piață poate fi dificil să facem cea mai bună alegere.

Iată cele 4 aspecte pe care trebuie să le aveți în minte înainte de a cumpăra un bec:

1. Primul lucru la care trebuie să fiți atenți este cantitatea de lumină pe care o oferă becul.

Puterea (măsurată în wați) ne spune câtă energie consumă o lampă. Deoarece noile tehnologii precum cele cu LED sau becurile economice folosesc mai puțină energie pentru a genera aceeași cantitate de lumină precum lămpile clasice, puterea (numărul de wați) nu ne ajută neapărat să aflăm cât de luminos este un bec.

Dacă vreți să știți cu adevărat cantitatea de lumină emisă de o lampă, aveți nevoie de o unitate de măsură care să vă permită să comparați orice tip de lampă, indiferent de tehnologia de iluminat. Aceasta este lumenul. Cu cât valoarea în lumeni a unui bec este mai mare, cu atât lumina emisă este mai puternică.

Așadar, căutați valoarea în lumeni a unei lămpi dacă vreți să știți cât de puternică este lumina becului respectiv. Uitați-vă pe ambalajul becului. Unii producători scriu pe ambalaj atât valoarea în lumeni, cât și cea în wați.

AICI găsiți astfel de becuri economice care au ambalaje cu informații clare.

2. O altă informație pe care trebuie să o cunoașteți atunci când vrei să cumpărați un bec este să știți temepratura de culoare de care aveți nevoie. În ziua de astăzi, becurile pot oferi temperaturi de culoare foarte diferite, așa că aveți de unde să alegeți.

Temperatura de culoare, care este măsurată printr-o unitate numită Kelvin, vă ajută să creați diferite stări: în vreme ce becurile cu o valoare Kelvin scăzută generează o lumină caldă galbenă, potrivită pentru relaxare și crearea unui mediu confortabil acasă, cele cu o valoare Kelvin ridicată produc o lumină rece, albastră, pentru o stare energică, ideală pentru momentele în care lucrați sau aveți nevoie de concentrare.

Așadar, când alegeți anumite sisteme și surse de iluminat, uitați-vă pe ambalaj: acolo veți găsi marcată temperatura de culoare pe care o au acestea.

Cum alegi un bec bun: durata de viață

3. Durata de viață a becului trebuie luată și ea în calcul deoarece, dacă o cunoașteți, veți reuși să faceți economii substanțiale alegând becurile cele mai bune.

Durata de viață a becurilor diferă foarte mult. De exemplu, becurile clasice, incandescente, „trăiesc” mult mai puțin decât cele de tip LED sau CFL. Un bec incandescent poate avea o durată de viață de numai 1.200 – 2.000 de ore, în timp ce unul CFL de 10.000 de ore, iar unul LED de 50.000 de ore.

Bineînțeles, cele incandescente sunt mai ieftine, însă se strică mult mai repede. Așadar, nu vă grăbiți să cumpărați becurile cele mai ieftine: calculele realizate de specialiștii din domeniu arată că, pe termen lung, este mai ieftin să cumpărați un bec puțin mai scump, dar care are o durată de viață mult mai mare.

Și durata de viață a becului trebuie să fie trecută pe ambalaj, așadar citiți-l cu atenție și comparați diferitele becuri de la raft pentru a-l alege pe cel mai bun.

Cum alegi un bec bun: eficiența

4. Un alt aspect important este cât de economic e un bec (cât de multă energie folosește pentru a genera o anumită cantitate de lumină)?

Conform directivelor europene, toate becurile comercializate în UE trebuie să aibă pe ambalaj un mic tabel care să indice clasa energetică din care face parte un anumit bec. Căutați pe ambalaj niște dungi colorate în roșu, portocaliu, galben și verde. Un bec mai eficient (care produce mai multă lumină consumând mai puțină energie) va face parte din clasele superioare (verzi, galbene, adică A, A+, A++ sau B), în vreme ce un bec mai puțin eficient va face parte din categoriile C, D sau E (marcate pe ambalaj cu roșu sau portocaliu).

cum alegi un bec bun
Foto: europa.eu

Jurnalist GreatNews, Dan Arsenie lucrează în presa centrală din 2007 şi a scris pentru publicaţii ca Evenimentul Zilei, realitatea.net şi Yahoo News România. Scrie cu pasiune reportaje şi portrete jurnalistice şi acordă o atenţie ridicată promovării oamenilor frumoşi şi a locurilor frumoase din România.