Cum a reușit primarul unei comune să reducă numărul asistaților sociali de la 400 la 7

În Dângeni, asistații sociali pot fi numărați pe degete. Foto: Primăria Dângeni

În România sunt peste un sfert de milion de oameni buni de muncă dar care nu îşi cauta concret o slujbă. Un primar din județul Botoșani pare să fi găsit o soluție pentru aceștia.

În comuna botoșăneană Dângeni erau, în urmă cu trei ani, aproape 400 de persoane care primeau ajutoare sociale, deși erau apți de muncă, iar numărul acestora era în creștere.

Primarul Cătălin Rotundu a venit cu o soluție simplă. A angajat un psiholog și, împreună cu asistentul social, a căutat locuri de muncă pentru cetățenii care primeau ajutor. Cine a refuzat să lucreze a pierdut ajutorul, potrivit stirileprotv.ro.

Primăria din Dângeni a întocmit o bază de date cu calificarea fiecărui localnic. Erau foarte mulți cetățeni care primeau ajutor social de peste zece ani, perioadă în care refuzau să muncească.

“La început a fost foarte greu pentru că era mai comod să stea acasă decât să depună un efort şi să meargă la serviciu”, a precizat și primarul Cătălin Rotundu.

Datele adunate de Primărie au fost trimise Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă din Botoşani.

”Agenţii economici din judeţul Botoşani au o mare problemă. Nu îşi găsesc oameni pentru a fi angajaţi şi aici mă refer la meseriile în construcţii, confecţii şi servicii”, a declarat Teodor Dimitriu, director AJOFM Botoşani, care mai crede că exemplul primarului din Dângeni este unul excelent.

În prezent, comuna Dângeni mai are doar 7 asistați sociali.

În caz că ați ratat, iată un alt exemplu de știre pozitivă din nordul rural al României:

https://greatnews.ro/cum-se-lupta-cu-saracia-o-comuna-din-moldova-bani-europeni-pentru-mutarea-toaletei-in-case/

Ziarist sportiv al Greatnews. A început la Evenimentul Zilei, în 2008. De atunci, a colaborat și cu HBO Club, Yahoo! News România și Sport News. Pe lângă materialele despre sport, abordează, cu precauție, și anumite știri externe.