Cum a cheltuit statul român 11 milioane de euro pentru un portal care nu funcționează

Portalul e-România nu mai este online din noiembrie 2017. Foto: Pixabay

Investițiile statului român în domeniul IT se dovedesc a fi extrem de neinspirate și de păguboase. Un exemplu grăitor este portalul e-România, care a costat 11 milioane de euro și, în prezent, nu mai este online.

Chiar și așa, statul continuă să întrețină portalul din bani publici. e-România trebuia să reprezinte, încă de la propunerea sa, ca proiect, un prim pas în digitalizarea administrației române. S-a dovedit a fi un fiasco.

Portalul ar fi trebuit să ofere informații actualizate despre 3.188 de localități din țară, însă, cum foarte puțini reprezentanți ai autorităților locale s-au ocupat de actualizarea informațiilor, portalul a fost un eșec.

Ministerul Comunicațiilor și Societății Informaționale a plătit, în 13 tranșe, peste 11 milioane de euro firmei Omnilogic, care a inaugurat portalul cu o întârziere considerabilă, în 2014.

Portalul a fost online până în noiembrie 2017, perioadă în care a adunat doar 285.000 de vizitatori, iar doar 900 dintre aceștia și-au făcut conturi. Statul aruncă vina pe cadrul legal.

”Actualizarea informațiilor din portal este lăsată la aprecierea autorităților, prin urmare nu există cadru legal care să reglementeze astfel de obligații”, a răspuns Ministerul Comunicațiilor și Societății Informaționale unei solicitări făcute de Ziare.com.

Cu toate că site-ul nu mai funcționează de o jumătate de an, statul român a plătit mentenanța e-România cu râvnă. Societatea Omnilogic SRL spune că portalul a funcționat perfect în perioada în care l-a administrat, însă angajații statului nu par să fie capabili să țină site-ul online.

e-România nu este nici pe departe singurul proiect IT păgubos pentru statul român. Ministerul Comunicațiilor și Societății Informaționale a atribuit un contract în valoare de peste 10 milioane de lei societății Ernst&Young SRL pentru crearea unei politici publice pentru portalul e-Guvernare.

Ziarist sportiv al Greatnews. A început la Evenimentul Zilei, în 2008. De atunci, a colaborat și cu HBO Club, Yahoo! News România și Sport News. Pe lângă materialele despre sport, abordează, cu precauție, și anumite știri externe.