Cum a ajuns România să pregătească doctorii de mâine ai Elveției

Medic România. Foto: Pixabay
Medic România. Foto: Pixabay

Tot mai mulți studenți elvețieni aleg să urmeze cursurile de medicină în România, care sunt disponibile și în limbi străine, precum engleza sau franceza, iar diplomele sunt recunoscute în Țara Cantoanelor dar și în Uniunea Europeană.

Potrivit site-ului de știri swissinfo.ch, accesul studenților la Universitățile de Medicină și Medicină Veterinară din Elveția este foarte dificil, iar sistemul de educație din această țară bogată a Europei, care nu face parte din Uniunea Europeană, are impusă o limită de locuri la aceste specializări.

În Elveția, există o limită a numărului de studenți care pot studia medicina la Universități. Candidații cu calificări academice relevante trebuie să obțină un scor foarte bun la un examen care le evaluează raționamentul logic și spațial, cât și abilitățile de înțelegere a unor texte.

Aceste teste sunt obligatorii în toate universitățile din regiunile elvețiene unde se vorbește germana și italiana, în timp ce instituțiile de învățământ superior din Geneva, Lausanne și Neuchatel nu folosesc acest sistem, ci realizează o selecție în primul an de studiu, precizează sursa citată.

Prezența studenților elvețieni în România, care părea un fenomen exotic în urmă cu câțiva ani, a devenit un lucru normal în campusurile universitare din Cluj, al patrulea cel mai populat oraș din România. În prezent, doar la Cluj învață 50 de viitori medici din vestul Elveției.

Potrivit articolului din presa helvetă, studiile nu sunt mai ușoare decât în Elveția, însă cerințele pentru intrarea pe unul dintre locurile la Medicină, în România, sunt mai relaxate.

Dintre toți doctorii pregătiți în România, aproape 16.000 lucrează în străinătate, potrivit unui raport al Asociației Române pentru Promovarea Sănătății (ARPS).

Principalul motiv pentru care medicii români părăsesc țara este lipsa oportunităților de dezvoltare profesională. Mai mult, specialiștii români acuză că promovarea în carieră nu se face pe baza calităților profesionale, iar veniturile mici și infrastructura precară contribuie și ele la migrația medicilor.

Foto: Pixabay

Ziarist sportiv al Greatnews. A început la Evenimentul Zilei, în 2008. De atunci, a colaborat și cu HBO Club, Yahoo! News România și Sport News. Pe lângă materialele despre sport, abordează, cu precauție, și anumite știri externe.