Top 5 cele mai profitabile culturi agricole în 2018

Murul rămâne una dintre cele mai profitabile culturi agricole și în 2018. Foto: adonyig / Pixabay
Murul rămâne una dintre cele mai profitabile culturi agricole și în 2018. Foto: adonyig / Pixabay

Dacă vreți să începeți o afacere în agricultură, în acest articol găsiți cinci dintre cele mai profitabile culturi agricole în 2018. Nu aveți nevoie de o suprafață mare de teren pentru a avea succes cu o firmă cu profil agricol.

Un hectar de teren este suficient pentru a iniția o afacere în agricultură. Cele mai profitabile culturi agricole în 2018 au nevoie, însă, și de un plan de afaceri solid, cât și o piață de desfacere ușor accesibilă.

Top 5 cele mai profitabile culturi agricole în 2018

1. Plante medicinale

Cultura plantelor medicinale este perfectă pentru agricultorii care dispun de suprafețe mici de teren. Chiar dacă este dificil de concurat cu marii jucători de pe piață, plantele medicinale pot deveni rapid o sursă sigură de venit în special în mediul rural.

Cele mai cerute plante medicinale sunt menta, busuiocul, rostopasca, gălbenelele, măceșul, echinaceea, urzica, salvia sau rozmarinul. Dacă procesați recolta, profitul va crește. Puteți usca plantele sau puteți extrage uleiurile esențiale pentru a produce creme, siropuri sau tincturi.

2. Pomii fructiferi

Cu toate că investiția într-o plantație de pomi fructiferi nu este una neglijabilă, costurile ajungând și la ordinul miilor de euro la hectar, veniturile rezultate în urma unei producții bune sunt excelente.

Cheltuielile inițiale pot fi susținute cu ajutorul fondurilor europene pentru pomicultură ce pot fi accesate și în 2018, iar primele recolte generoase apar la trei ani de la plantare.

Aveți grijă să alegeți un soi care se potrivește cu zona în care veți dezvolta livada. Cele mai profitabile plantații sunt cele de cireș și de măr.

Top 5 cele mai profitabile culturi agricole în 2018

3. Căpșunul

Condițiile meteorologice din România par să favorizeze tot mai mult culturile de căpșuni. Profiturile atinse de agricultori cu această plantă sunt, de asemenea, tot mai mari.

Puteți să cultivați căpșuni în solarii, dar și în aer liber. Cererea este, în continuare, foarte mare, iar un soi productiv vă poate aduce câștiguri semnificative încă din primul an.

Căpșunul este o cultură profitabilă răspândită în România, astfel că puteți lua legătura cu alți cultivatori pentru a obține recomandări și sfaturi.

4. Usturoiul

Printre cele mai profitabile culturi agricole din 2018 se numără și usturoiul. Soiurile românești sunt la mare căutare, multe dintre ele ajungând și în supermarketuri.

Investiția într-o astfel de plantație în 2018 nu este foarte costisitoare întrucât usturoiul se cultivă în câmp și nu are nevoie de tratamente speciale.

5. Murul

O cultură agricolă ideală pentru micii producători. Aceste fructe de pădure sunt foarte râvnite de supermarketuri, având avantajul că își păstrează prețul și prospețimea la raft mult mai mult decât căpșunile sau zmeura.

Pentru a vă scuti de bătăi de cap în timpul culesului, ar trebui să investiți într-o instalație de păstrare la rece a fructelor culese. Mai mult, ambalarea fructelor de către producător crește cu mult profitul, iar dacă puteți să și transportați marfa către magazine, cu atât mai bine.

Murul este una dintre cele mai profitabile culturi agricole în 2018 și datorită faptului că fructele pot fi valorificate și sub formă de dulceață, siropuri sau vin de mure.