Schimbare. Măsura TVA split li se va aplica doar anumitor firme din România

FOTO: FirmBee/Pixabay.com
FOTO: FirmBee/Pixabay.com

Măsura „TVA split”, propusă de Guvernul Mihai Tudose, ar urma să se aplice numai companiilor de stat și firmelor care se află în relații contractuale cu statul.

Potrivit unor surse citate de adevarul.ro, ministrul Finanţelor, Ionuţ Mişa, a fost criticat de mai mulți deputați PSD care i-au reproşat măsura „TVA split“, acuzându-l că nu reușește să explice rațiunea unei astfel de măsuri.

Apoi, în Comisia de buget-finanţe a Senatului, PSD a depus un amendament la ordonanţa de „split TVA“.

Astfel, plata defalcată a TVA va fi obligatorie de anul viitor doar pentru companiile de stat şi firmele aflate în relaţii contractuale cu statul, pentru celelalte firme sistemul fiind opţional din 2018 şi obligatoriu doar din 2019, dacă se va dovedi funcţional.

În forma iniţială a Guvernului, ordonanţa prevedea că toate firmele plătitoare de TVA sunt obligate de la 1 ianuarie 2018 să treacă la sistemul TVA split (opțional, de la 1 octombrie 2017).

Firmele care treceau la sistem de la 1 octombrie urmau să primească o serie de beneficii.

Ce este sistemul TVA split?

Până acum, firmele plătitoare de TVA erau obligate să plătească TVA către stat cu o frecvență mai redusă, adică o dată pe lună sau o dată la 3 luni.

Pentru a reduce evaziunea fiscală și a stopa neplata TVA-ului, statul a decis să încaseze acești bani cu o frecvență mult mai mare (săptămânal), de unde și numele de „TVA split”.

Noua măsură obligă firmele să deţină şi să gestioneze un cont de TVA pentru încasarea şi plata TVA (un cont de trezorerie în care să depună săptămânal TVA-ul).

Mediul de afaceri s-a arătat împotriva acestei măsuri deoarece ea prespune un volum de muncă mult mai mare (calculul săptămânal al TVA-ului ce trebuie plătit implică o muncă de contabilitate mult mai mare), ceea ce va duce la costuri suplimentare pentru administratorii firmelor.

Dacă acest articol vi s-a părut util, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.