Cu cine mergem la Euro 2016? Cei 23 de jucători convocați au marcat doar 36 de goluri pentru România

echipa națională de fotbal a româniei
Echipa națională de fotbal a României. Foto: Facebook

După opt ani de pauză, România va evolua din nou la un turneu final al fotbalului continental. Selecționerul Anghel Iordănescu a stabilit lotul care va merge în Franța.

După evoluțiile modeste din meciurile cu RD Congo (1-1) și Ucraina (3-4), echipa națională a României se pregătește ultimul amical – vineri, pe Național Arena, cu Georgia – înaintea plecării spre Euro 2016. Tricolorii vor juca în meciul de deschidere al turneului, împotriva Franței, gazdele fiind printre marii favoriți la câștigarea trofeului.

Anghel Iordănescu a decis componența lotului de 23 de jucători pe care va conta la Euro.

”Le mulțumesc tuturor jucătorilor care au participat la stagiul de pregătire din Italia, precum și cluburilor la care aceștia evoluează. Îmi pare nespus de rău că a trebuit să renunț la cinci jucători. Împreună cu conducerea Federației Române de Fotbal am decis ca acești cinci fotbaliști să fie invitații noștri în Franța pe durata Campionatului European”, a declarat selecționerul Anghel Iordănescu, care nu i-a păstrat în lot pe Alin Toșca, Adrian Ropotan, Alexandru Maxim, Ioan Hora și Andrei Ivan.

Postul de portar pare să fie foarte bine acoperit. Ciprian Tătărușanu, titular la Fiorentina, Costel Pantilimon, jucătorul englezilor de la Watford, și Silviu Lung Jr. – campion al României cu Astra – sunt cei trei gardieni ai buturilor care vor merge în Franța.

În defensivă, România va conta pe veteranul Răzvan Raț, ajuns deja la 110 selecții în națională, pe căpitanul Vlad Chiricheș, care nu este, însă, într-o formă prea bună, pe Dragoș Grigore, jucător ajuns prin fotbalul din Qatar, pe internaționalii est-europeni Alexandru Mățel (Dinamo Zagreb) și Cosmin Moți (Ludogoreț Razgrad), cât și pe ”autohtonii” Valerică Găman, Cristian Săpunaru și Steliano Filip – mezinul naționalei, la 22 de ani, și singurul dinamovist convocat.

Steaua dă patru mijlocași la lot – Mihai Pintilii, Alexandru Chipciu, Adi Popa și Nicolae Stanciu, de numele celui din urmă legându-se multe dintre speranțele ofensive ale fanilor români.

Anghel Iordănescu i-a mai convocat în linia mediană și pe Gabriel Torje (n.r. – golgheterul la zi din lot, cu 10 reușite), Ovidiu Hoban, Lucian Sânmărtean și Andrei Prepeliță.

Cu toate că nu este un antrenor care să pună accentul pe ofensivă, Iordănescu va conta în Franța pe patru atacanți: Bogdan Stancu, Claudiu Keșeru, Florin Andone și Denis Alibec.

Stancu este cel mai bun marcator dintre cei patru, cu 9 reușite, însă a jucat de două ori mai multe meciuri în tricoul naționalei decât toți ceilalți la un loc.

România va evolua în Grupa A la Euro 2016, alături de Franța, Elveția și Albania. Turneul final debutează în 10 iunie.

Recomandările editorilor GreatNews:

Povestea românului care vrea să traverseze Oceanul Atlantic vâslind
Un străin pentru națională. A primit cetățenia și poate juca pentru România
Povestea fetiței de 12 ani care a alergat și terminat un semimaraton din greșeală