Cu ce nu ai voie în avion. Regulile stricte pe care trebuie să le știi

Cu ce nu ai voie în avion FOTO: katyveldhorst/Pixabay.com
Cu ce nu ai voie în avion FOTO: katyveldhorst/Pixabay.com

Cu ce nu ai voie în avion? Companiile aviatice au fost sfătuite de autoritățile europene pentru siguranța traficului aerian să le reamintească pasagerilor cum să transporte în siguranță dispozitivele electronice cu baterii litiu-ion.

Reprezentanții Agenției Europene pentru Siguranța Aviației (EASA) repetă faptul că bateriile litiu-ion, care sunt prezente pe dispozitive precum laptopuri, tablete, smartphone-uri sau țigări electronice sunt considerate un risc de incendiu și ar fi dificil de stins dacă focul s-ar declanșa în cala unei aeronave.

EASA mai transmite că dispozitivele trebuie închise, protejate de activarea accidentală și împachetate astfel încât să evite deteriorarea.

Cu ce nu ai voie în avion. Cazuri în care bateriile s-au supraîncălzit

În ultima perioadă au fost mai multe situații în care au fost probleme în timpul zborului din cauza folosirii gadgeturilor cu baterii litiu-ion. De exemplu, în luna februarie, unei femei care zbura între Beijing și Melbourne i-au explodat căștile.

Nefericitul eveniment s-a întâmplat la două ore după decolare, în timp ce dormea cu căștile pe urechi. O teorie este că bateria din căștile wireless s-a supraîncălzit și a luat foc.

În luna septembrie a anului 2016, trei companii din Australia au decis să interzică folosirea smartphone-urilor Galaxy Note 7 la bord. Qantas, Jetstar şi Virgin Australia au aplicat deja această condiţie, iar FAA (Federal Aviation Authority), autoritatea nord-americană care reglementează spaţiul aerian, a sugerat acelaşi lucru.

Decizia a fost luată după ce s-a constatat că Note 7 are probleme cu bateria, care se supraîncălzește și ia foc. De altfel, Samsung a decis să retragă toate modelele Note 7 de pe piață și să-i despăgubească pe cei care le-au cumpărat.

Cu ce nu ai voie în avion. Recipiente de maxim 100 ml

Anumite obiecte nu pot fi aduse la bord din motive de securitate, iar aceste reguli sunt impuse de oganizațiile internaționale ale aviației civile.

Însă trebuie să fiți atenți, pentru că regulile diferă de la o țară la alta. De asemenea, mai trebuie să știți că personalul de securitate de la aeroport are dreptul să-i ceară pasagerului să renunțe la un anumit obiect din bagajul de mână, dacă îl consideră un potențial risc pentru securitatea zborului.

Cu ce nu ai voie în avion? În primul rând nu ai voie cu explozibili și substanțe inflamabile sau otrăvuri, însă armele pentru care aveți permis puteți să le puneți la bagajul de cală.

Dacă vă întrebați cu ce nu ai voie în avion mai trebuie să știți că deodorante, uleiuri, parfumuri, lacuri de unghii sau alte soluții de curățat trebuie să fie în recipiente de maxim 100 ml.

În bagajul de mână nu mai ai voie cu obiecte precum aparate și lame de ras, andrele sau croșete, cuțite sau foarfece, brici și briceag, seringi și ace, topoare sau unelte de măcelărie, patine cu rotile sau lansete. Însă toate acestea le puteți pune în bagajul de cală. O listă mai detaliată găsiți – AICI.

FOTO: katyveldhorst/Pixabay.com