Cu cât ar putea crește prețurile la benzină și motorină

FOTO: Activ-Michoko/Pixabay.com
FOTO: Activ-Michoko/Pixabay.com

Pe lista de subiecte dezbătute săptămâna aceasta de Guvern se află și reintroducerea supraccizei la carburanți.

Premierul Mihai Tudose a spus că vrea reintroducerea supraacizei la carburant, nemulțumit că atunci când a fost eliminată, prețurile la carburanți nu au scăzut.

„Supraacciza la carburanţi va fi o decizie implementată în toamna aceasta, dar încă se negociază cu producătorii.

Atunci când ea a fost scoasă, odată cu celebra taxă de stâlp, la pompă nu s-a văzut nicio îmbunătăţire, iar atunci a fost scoasă pentru a uşura povara fiscală pe cetăţeni.

Dacă tot nu s-a uşurat, să o punem la loc, măcar din banii ăia poate mai facem un spital, că nu am scos-o ca să se îmbogăţească distribuitorii”, a declarat recent Mihai Tudose.

Șoferii ar putea plăti cu 0,45 de lei mai mult pe litru de benzină sau de motorină. La un plin de 40 de litri, ar putea scoate din buzunar în jur de 18 lei. Guvernul ar putea majora accizele la carburanți începând cu 1 septembrie.

Accizele vor creşte cu 22% pentru benzină şi cu 14% pentru motorină, potrivit noilor niveluri din proiectul de actul normativ al Guvernului.

Pentru menținerea prețurilor produselor petroliere competitive în regiune, se propune revenirea, pentru benzină și motorină, la nivelurile accizelor practicate în anul 2016, respectiv:

  • benzină cu plumb, nivelul accizei se modifică şi va fi de 3.022,43 lei/tonă, respectiv 2.327,27 lei/1.000 de litri;
  • benzină fără plumb, nivelul accizei se modifică şi va fi de 2.643,39 lei/tonă, respectiv 2.035,40 lei/1.000 de litri;
  • motorină, nivelul accizei prevăzut se modifică şi va fi de 2.245,11 lei/tonă, respectiv 1.897,08 lei/1.000 de litri.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.