CSM explică de ce a dat aviz negativ pentru revocarea lui Kovesi

Laura Codruța Kovesi csm
Laura Codruța Kovesi

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) explică deciza de a respinge revocarea procurorului-șef al DNA, Laura Codruța Kovesi.

În motivarea CSM, procurorii arată că, în raportul său, ministrul Justiției Tudorel Toader nu a reușit să indice exact care anume sunt atribuțiile legale încălcate de către șefa DNA.

Legea 303 / 2004 privind statutul judecătorilor și procurorilor instituie un cadru legal privind revocarea din funcțiile de conducere și stabilește situațiile în care aceasta poate interveni și aspectele ce trebuie analizate cu ocazia verificării celor 4 componente manageriale:

– organizarea eficientă a activității
– comportamentul și comunicarea
– asumarea responsabilității
– aptitudinile manageriale

„Se constată că, în cuprinsul propunerii de revocare, cu ocazia dezvoltării celor 20 de motive, nu s-a făcut referire punctual la niciuna dintre atribuțiile legale încălcate, nefiind specificată expres componenta managerială vizată”, se arată în motivarea CSM.

Motivarea are, în total, 51 de pagini, și poate fi consultată AICI.

Anterior, pe 27 februarie, Consiliul Superior al Magistraturii a decis să emită un aviz negativ la cererea Ministrului Justiției, Tudorel Toader, de a o revoca din funcție pe Laura Codruța Kovesi, șefa Direcției Naționale Anticorupție.

Șase dintre cei șapte magistrați au votat pentru respingerea cererii de demitere a procurorului-șef al DNA, singurul vot în favoarea demersului fiind cel al lui Tudorel Toader.

Avizul CSM, care este unul consultativ, a fost comunicat președintelui Klaus Iohannis, însă acesta nu este obligat să țină cont de el.

Luna trecută, ministrul Justiției a cerut revocarea din funcție a procurorului-șef al DNA. Ministrul Justiţiei a arătat că într-un singur an au fost înregistrate trei conflicte juridice de natură constituţională în cadrul cărora DNA a fost chemată în faţa instanţei de contencios consituţional, iar „CCR a sancţionat comportamentul lipsit de loialitate din partea procurorului şef al DNA”.

De asemenea, Toader a mai spus și că în cazul anchetei declanșate după adoptarea OUG 13, DNA și-a arogat o competență pe care nu o are. Mai mult, ministrul Justiției a mai spus și că DNA a încălcat Constituția și atunci când a decis să ancheteze hotărârea de Guvern în cazul Belina.

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.