CSM a decis unde va merge Kovesi ca procuror

FOTO: Captură ProTV
Laura Codruța Kovesi FOTO: Captură ProTV

Secția pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a decis unde își va continua activitatea de procuror fosta șefă a Departamentului Național Anticorupție, Laura Codruța Kovesi.

Este vorba despre DIICOT Sibiu, acolo unde activa înainte să fie numită în funcția de procuror general al României.

La ședința care a început la ora 10:00 au participat și procurorul general Augustin Lazăr, dar și ministrul Justiției, Tudorel Toader.

Tot la CSM, secția pentru procurori în materie disciplinară, este așteptată să se pronunțe o decizie, după mai multe amânări, în dosarul în care fosta șefă a DNA este cercetată de Inspecția Judiciară pentru refuzul de a se prezenta la audierile Comisiei parlamentare de anchetă cu privire la alegerile prezidențiale din 2009.

De asemenea, Inspecția Judiciară a început o nouă anchetă la adresa Laurei Codruța Kovesi. Aceasta este cercetată disciplinar pentru că ar fi divulgat date din dosare aflate în soluționare.

Mai exact, este vorba despre bucăți de stenograme publicate într-un comunicat al DNA din 12 februarie 2018, în conţinutul căruia ar fi fost divulgate date din dosare aflate în curs de soluţionare. Interceptările erau dintr-un dosar ce viza șantajarea unor procurori de la DNA Ploiești.

Comunicatul a fost dat după ce Antena 3 a difuzat cu o zi înainte o serie de înregistrări audio în care ar fi fost redate discuții purtate de procurorul șef al Serviciului Teritorial Ploiești, Lucian Onea, cu Cosma Vlad, inculpat de structura locală a DNA.

Președintele Klaus Iohannis a decis, luni, să o revoce pe Laura Codruța Kovesi, după decizia CCR. Curtea Constituțională a decis, la finalul lunii mai, că președintele Klaus Iohannis „urmează” să emită decretul de revocare din funcție a procurorului-șef al Direcției Naționale Anticorupție, Laura Codruța Kovesi.

La câteva ore după anunțul președinției, Kovesi a organizat o conferință de presă în care a spus că vrea să rămână procuror, însă nu la DNA.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.