Crește valoarea tichetelor de masă. Până la ce sumă vor ajunge bonurile pentru angajați

hypermarket
Foto: Coolcaesar (Wikimedia Commons)

Camera Deputaților a adoptat ieri legea privind modificarea valorii tichetelor de masă. Acestea vor putea ajunge la suma de maximum 15 lei, față de 9,57 lei, cât este în prezent, anunță stirileprotv.ro.

Camera Deputaților a adoptat legea în calitate de for decizional, iar aceasta va merge acum la președintele Klaus Iohannis pentru promulgare. Ea va intra în vigoare după publicarea în Monitorul Oficial.

Noua lege îi permite angajatorului să aleagă dacă va păstra valoarea actuală a tichetelor de masă (9,57 lei) sau o va majora (până la maximum 15 lei).

Legea a fost inițiată de parlamentari de la mai multe partide – PSD, PNL, UDMR – precum și de persoane din grupul minorităților.

În forma inițială, proiectul prevedea o creștere a valorii nominale a tichetelor de masă la 12 lei, însă comisiile din Camera Deputaților au adoptat un amendament potrivit cărora suma maximă devine 15 lei. Amendamentul a fost propus de către deputatul PNL Andreea Paul.

În acest moment, valoarea unui tichet de masă este de 9,57 de lei, fiind printre cele mai mici din Uniunea Europeană.

În România, tichetele de masă sunt cea mai folosită modalitate de a le acorda angajaților un venit suplimentar lunar.

Angajatorii le pot acorda salariaților cu contract individual de muncă câte un tichet de masă pentru fiecare zi lucrătoare efectuata. Tichetele de masă sunt scutite integral de plata contribuțiilor patronale și salariale, sumei totale aplicându-i-se doar impozitul de 16%, ca oricărui venit salarial.

Salariații care beneficiază de tichete de masă le pot folosi pentru cheltuieli alimentare într-o rețea de parteneri foarte variată, care cuprinde hypermarketuri, supermarketuri, magazine mixte, dar și fast-food-uri, restaurante sau firme de catering.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Recomandările editorilor GreatNews:

Prima companie din România care a redus săptămâna de lucru la 4 zile

O mare companie germană a deschis o fabrică într-un oraș din România

https://greatnews.ro/fabrica-de-elicoptere-airbus-ghimbav/

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.