Coreea de Nord a testat o rachetă care a explodat imediat după lansare

Nord-coreenii își expun bombele inclusiv la expozițiile de flori FOTO: Steve Herman/voanews.com/via Wikimedia
Nord-coreenii își expun bombele inclusiv la expozițiile de flori FOTO: Steve Herman/voanews.com/via Wikimedia

Coreea de Nord a înregistrat un eșec militar, duminică, după o paradă militară uriașă, organizată cu ocazia sărbătoririi a 105 ani de la nșaterea lui Kim Ir sen, fondatorul țării.

„Comandamentul forțelor americane din Pacific a detectat și urmărit ceea ce noi estimăm a fi un tir de rachetă nord coreeană la ora 11:21 Hawai, 15 aprilie, de la situl Sinpo”, a declarat purtătorul de cuvânt Dave Benham. Acesta a mai adăugat și că „racheta a explodat aproape imediat”.

Mii de militari au bătut pas de paradă, sâmbătă, sub atentata supraveghere a liderului Kim Jong un. Au fost prezentate și cele mai noi sisteme de rachete cu rază lungă de acțiune.

De asemenea, nu au lipsit nici amenințările la adresa Statelor Unite. Reprezentanții Phenianului au declarat că sunt pregătiți de un „război total și nuclear”.

Declarația vine la scurt timp după ce președintele Statelor Unite, Donald Trump, a declarat că țara sa este „pregătită să rezolve singură problema coreeană”.

Mai mulţi oficiali americani de rang înalt au declarat pentru NBC că armata americană este în stare de alertă din cauza unui posibil test nuclear nord-coreean, care ar fi iminent. Dacă serviciile de informaţii americane vor avea certitudinea că regimul de la Phenian vrea să facă testul, Casa Albă ar putea decide, pentru prima dată în istorie, un atac preventiv pentru a-l împiedica. Ar putea fi folosite rachete, bombe dar şi operaţiuni la sol ale forţelor speciale sau sabojat cibernetic.

Două distrugătoare capabile să lanseze rachete Tomahawk au fost amplasate la mai puţin de 500 de kilometri distanţă de poligonul de teste nucleare nord-coreean. Mai multe bombardiere americane se află în Guam, pregătite să efectueze raiduri în peninsula coreeană, pe lângă portavionul USS Carl Vinson şi grupul său de luptă.

FOTO: Steve Herman/voanews.com/via Wikimedia

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.