10 schimbări ale comportamentului de consum al energiei electrice, generatoare de importante economii financiare   

Ai observat, la sfârșitul fiecărei luni, că nivelul facturii tale la energie este unul prea mare și la fel și costurile? Dacă da, este momentul să iei câteva măsuri în acest sens. Cu atât mai mult cu cât acestea ar putea contribui și la lupta împotriva schimbărilor climatice care afectează dramatic viața planetei.

Energia electrică este obținută în centrale prin arderea cărbunelui, petrolului şi gazelor naturale care emit în atmosferă dioxid de carbon a cărui concentrație prea mare poate duce la procese climatice, de multe ori ireversibile. Iată 10 recomandări făcute de specialiști în domeniu pentru reducerea consumului casnic de energie.

  1. Închide întotdeauna lumina atunci când nu o folosești şi mai ales atunci când pleci de acasă. Este nevoie să adaptezi iluminatul la nevoile tale de consum, pentru că acesta reprezintă aproximativ 30% din consumul de energie al unei locuințe.

 

  1. Folosește peste tot în casă doar becuri economice care au o durată de viață de până la 10 ori mai mare decât cele tradiționale şi un consum de energie cu peste 70% mai mic. De exemplu, becurile LED consumă chiar cu 90% mai puţin decât cel sursele de iluminat clasice.  

 

  1. Nu lăsa în priză aparatura electrică sau electronică atunci când nu o folosești şi mai ales dacă pleci de acasă. Statisticile au demonstrat faptul că dacă toţi europenii ar proceda astfel,  s-ar putea economisi suficientă energie pentru a acoperi necesarul unei ţări de mărimea Belgiei.

 

  1. Utilizează doar electrocasnice cu eficiență sporită din clasele A, A+ sau A++. Găsești această informație pe eticheta de eficiență energetică disponibilă pe toate produsele, întrucât aceasta a devenit obligatorie la nivelul Uniunii Europene.

 

  1. Frigiderul este, după maşina de spălat, al doilea mare consumator al unei locuinţe, aşa că trebuie să fii foarte atent cu utilizarea sa. Dacă nu ai unul cu dezghețare automată, dezgheaţă-l în mod regulat (pentru o reducere de până la 30% a consumului), nu pune în el mâncare caldă sau prea multe alimente, ţine-l departe de sursele de căldură şi reglează-i temperatura.

 

  1. Dacă vrei să reduci semnificativ costurile cu încălzirea/răcirea locuinţei, instalează ferestre termoizolante şi rulouri care sunt eficiente energetic, pentru că acestea păstrează căldura în interior iarna şi o împiedică să intre, vara.

 

  1. Centrala poate consuma mult mai puţină energie dacă îi instalezi un termostat. Există şi astfel de modele programabile pe care le poţi seta să se oprească atunci când nu eşti acasă şi să pornească cu jumătate de oră înainte să ajungi în locuinţă.

 

  1. Exploatează într-un mod responsabil sistemul de încălzire/răcire şi încearcă să nu-l setezi niciodată la nivel maxim, pentru că fiecare grad în minus reprezintă o economie de energie de aproximativ 7%. Nu deschide ferestrele când acesta este pornit şi nu îi bloca gurile de aerisire sau ventilatoarele.

 

  1. Instalează senzori de mişcare în spaţiile pe care nu le foloseşti foarte des, pentru ca lumina să se aprindă doar atunci când detectează mişcare. Iar ca o completare, utilizează la maximum lumina naturală, care este cea mai sănătoasă pentru tine.

 

  1. Întrebuințează responsabil toată gama de electrocasnice şi astfel consumul tău se va modifica semnificativ. De exemplu, calculatorul deschis 4 ore pe zi generează un consum de aproximativ 10 lei/lună, în timp ce fierul de călcat utilizat 15 minute/zi generează costuri de circa 5 lei/lună.

Într-un context economic tot mai dificil, economiile pot face diferenţa şi la fel şi investiţiile în produse electrice de calitate, ale căror efecte le vei vedea pe termen lung. Iar simpla schimbare a câtorva obiceiuri de zi cu zi poate fi mai mult decât folositoare pentru atingerea acestui obiectiv. Şi nu vei face doar economii de consum pentru resursele tale, ci şi pentru cele ale planetei, pentru că, de fiecare dată când consumi mai puţină energie, reduci cantitatea de gaze toxice eliberate de centralele electrice şi, astfel, protejezi ecosistemele de distrugere şi contribui la conservarea resurselor naturale ale Pământului.   

Sursa foto: Unsplash.com

Ziarist sportiv al Greatnews. A început la Evenimentul Zilei, în 2008. De atunci, a colaborat și cu HBO Club, Yahoo! News România și Sport News. Pe lângă materialele despre sport, abordează, cu precauție, și anumite știri externe.