Klaus Iohannis a anunțat cine este noul premier

klaus iohannis
Foto: Pagina de Facebook Klaus Iohannis

UPDATE 17:10. Klaus Iohannis l-a desemnat pentru funcția de prim ministru al Românie pe Dacian Cioloș.

Consultări la Cotroceni. Cine este Dacian Cioloș, noul premier

Dacian Cioloș a fost comisar european pentru agricultură între 2009 și 2014. De asemenea, a fost ministrul Agriculturii, pentru o perioadă, în guvernul condus de Cosmin Popescu Tăriceanu, însă și-a păstrat reputația de tehnocrat.

dacian ciolos premierDacian Cioloș s-a născut în orașul Zalău și a urmat cursurile Facultății de Horticultură din cadrul Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Cluj. A urmat studii École Nationale Supérieure Agronomique (ENSAR) din Rennes, unde s-a specializat în „Sisteme de producție și Dezvoltare rurală”. În 1997 a absolvit și un master în „Economia dezvoltării agricole, agro-alimentare și rurale” la Université Montpellier I.

Începând din anul 2000, este doctorand în economia dezvoltării agricole, agroalimentare și rurale la Institutul Național de Cercetări Agronomice din cadrul École Nationale Supérieure Agronomique Montpellier.

UPDATE 17:06. Președintele a mai spus că partidele trebuie să-și facă „curățenie” și să dispară politicienii corupți. Acesta a spus că „partidele au înțeles care este miza”.

UPDATE 17:05.  „După părerea mea, în această etapă, pentru a rezolva problema guvernării este nevoie de o persoană independentă, tehnocrat, o persoană integră, neimplicată în scandaluri. Este nevoie să fie promovați miniștri care sunt performanți, care și-au dovedit performanțele și asupra cărora nu planează suspiciuni de corupție”, a declarat Klaus Iohannis.

UPATE 13:20. Preșdintele Klaus Iohannis va anunța cine e noul premier la ora 17:00.

UPDATE 13:05. Liberalii au declarat că-l vor vota pe noul premier al României, însă condiția este ca acesta să preia o parte din cerințele pe care le au într-un program pe care l-au făcut pentru următoarea perioadă.

UPDATE 12:45. Potrivit liderilor politici care au fost la consultări pentru a dezbate cine e noul premier al României, președintele Klaus Iohannis va anunța astăzi numele acestuia. Până acum cel mai vehiculat nume de premier tehnocrat este cel al fostului comisar european Dacian Cioloș.

UPDATE 12:30. Liderul ALDE, Cosmin Popescu Tăriceanu, a spus că este de acord ca noul premier să fie un tehnocrat, așa cum se pare că va anunța președintele Klaus Iohannis. „Această formulă de guvern tehnocrat cu premier tehnocrat nu intră în opțiunile noastre, am fi preferat opțiunea politică”, a declarat Tăriceanu.

Copreședintele ALDE a mai spus, după consultările de la Cotroceni care trebuie să stabilească cine e noul premier, că „trăim într-o democrație reprezentativă în cre cetățenii învestesc cu încredere partide, persoane, programe politice pe baza acestora. Oamenii politici își asumă o serie de angajamente și o responsabilitate. În condițiile în care vorbim de un guvern tehnocrat, liderii politici se derobează și pasează Guvernului toate obligațiile”.

UPDATE: 12:00. După consultările de la Cotroceni, pentru a se stabili cine este noul premier, reprezentanții UNPR au spus că propunerea lui Klaus Iohannis va fi votată. De asemenea, liderul UNPR, Gabriel Oprea, a spus că nu vor vota ca nou prim ministru pe Liviu Voinea, propus de PSD, dacă președintele nu-l numește.

„Am vorbit cu domnul Dragnea, i-am spus care e poziția UNPR-ului, i-am spus că-l apreciem foarte mult pe domnul Voinea, dar vom sprijini propunerea pe care președintele o va face. (…) Suntem a treia forță parlamentară din Parlament și așa vom rămâne. Ne vom bate în continuare din Parlament pentru proiectele noastre”, a declarat Gabriel Oprea, referindu-se la propunerea PSD, ca noul premier să fie Liviu Voinea.

Consultări la Cotroceni pentru a stabili cine e noul premier

Ieri seară, președintele Klaus Iohannis a invitat la Cotroceni pentru consultări din nou principalele partide politice parlamentare – PSD și PNL.

Astăzi vor fi consultări la Cotroceni cu Uniunea Democrată a Maghiarilor din România (UDMR), Uniunea Națională pentru Progresul României (UNPR), Alianța Liberalilor și Democraților (ALDE) și Grupul parlamentar al minorităților naționale.

Există tot mai multe informații care conturează faptul că președintele Klaus Iohannis ar urma să propună un prim ministru apolitic și un Guvern de tehnocrați. Cel mai agreat nume este cel al lui Dacian Cioloș.

După consultările de ieri de la Cotroceni, liderul PSD, Liviu Dragnea, a declarat că îl propune ca prim ministru pe Liviu Voinea. Dragnea a spus că a avut o discuție și cu guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, și l-a asigurat că Voinea, în cazul în care va fi numit premier, va avea tot „sprijinul instituțional și expertiza respectivă” din partea Băncii Naționale a României.

De asemenea, liderul PSD a spus că viitorul Guvern trebuie aibă un „mandat limitat, foarte clar și precis și care să asigure ca cele două runde de alegeri, locale și parlamentare, se vor desfășura în condiții corecte, în așa fel încât în România să nu fie incidente în ceea ce privește cele două procese”.

Consultări la Cotroceni. Ce își dorește PNL

După consultări la Cotroceni între copreședinții PNL și Klaus Iohannis, liberalii au spus că au propus varianta unui guvern tehnocrat. „Astăzi, în discuțiile pe care le-am avut, președintele a adus în discuție, ne-a propus varianta unui guvern tehnocrat, a unui prim-ministru tehnocrat, o variantă cu care PNL este de acord”, a spus Alina Gorghiu.

De asemenea, copreședintele PNL Vasile Blaga a mai precizat că liberalii nu au propus niciun nume și așteaptă deiciza lui Klaus Iohannis, după consultările la Cotroceni cu toate partidele parlamentare.

Liberalii au mai spus, după consultările la Cotroceni, că nu sunt de acord cu propunerea PSD. „Domnul Voinea nu a fost în stare să gestioneze bugetul și până și PSD l-a dat afară. Cum o să gestioneze Guvernul României? (…) Nu o să votăm niciodată un premier propus de PSD. Suntem în opoziție cu PSD, asta înseamnă opoziție”, a spus Blaga.

Un Guvern de tehnocrați este susținut și de reprezentanții UDMR, care după consultările de la Cotroceni de azi au spus că ar trebuie desemnată o persoană precum Dacian Cioloș sau Bogdan Olteanu. „Se conturează un Guvern tehnocrat, condus de un prim-ministru tehnocrat, care va avea libertatea de a-şi alege Cabinetul şi acele criterii de integritate sunt pe primul loc, pe baza cărora se va face nominalizarea prim-ministrului şi miniştrilor”, a declarat președintele UDMR, Kelemen Hunor, după consultări la Cotroceni.

Cine e primul-ministru interimar, până la numirea noului premier

Președintele Klaus Iohannis a anunțat că primul ministru interimar, în locul lui Victor Ponta, este Sorin Cîmpeanu, care până acum a ocupat funcția de Ministru al Educației.

Cîmpeanu este rectorul Universității de Științe Agronomice și Medicină Veterinară din București și președinte al Consiliului Național al Rectorilor.

E absolvent al Colegiului Național „Sf. Sava” din Capitală și a urmat Facultatea de Îmbunătățiri Funciare și Ingineria Mediului, de la Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară din București (USAMV). Începând din anul 2012 este secretar general al Consiliului Național de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare (CNATDCU), membru corespondent al Academiei de Științe Agricole și Silvice „Gheorghe Ionescu Sisești”, membru corespondent al Academiei de Știinte Tehnice din România și vicepreședinte al Comitetului Național Român pentru Programul Hidrologic Internațional (CIHR).

Sorin Cîmpeanu este evaluator pentru domeniul Ingineria mediului în cadrul Agenției Române de Asigurare a Calității în Învățămantul Superior (ARACIS). În decembrie 2004 a primit Medalia „Meritul pentru Învățământ” acordată de către Președinția României.

Recomandările editorilor GreatNews: