Primul român arestat pentru propagandă ISIS. Voia să facă bombe și căuta bani pentru un atentat

constantin boicea luigi propagandă isis
Constantin Boicea Luigi. Foto: Captură Digi24.

Acuzat de propagandă ISIS, Constantin Boicea Luigi a fost reținut după ce judecătorii din Craiova au admis cererea procurorilor şi au emis mandat de arestare pe numele tânărului de 18 ani, anunță Digi24.

Constantin Boicea Luigi este primul român reținut pentru propagandă jihadistă.

Joi, 8 decembrie, tânărul a fost ridicat de acasă și a fost adus la sediul DIICOT din București. Polițiștii au luat din domiciliul său mai multe telefoane și laptopuri.

Constantin Boicea Luigi a fost anchetat și în urmă cu un an, pe când avea 17 ani, pe motiv că a aderat la doctrinele organizației teroriste ISIS și că a luat legătura cu o persoană care recruta membri ISIS. La acea dată el a fost reținut pentru 24 de ore, iar apoi a fost eliberat și cercetat sub control judiciar.

Acum, procurorii DIICOT arată că tânărul convertit la islam nu a respectat condițiile impuse de controlul judiciar: a continuat să acceseze siteuri de propagandă ale ISIS și chiar s-a documentat despre modul de fabricare a bombelor și a altor tipuri de dispozitive și arme.

Mai mult, el încerca să intre în contact cu lideri ai ISIS care să îi dea bani pentru a săvârși un act de terorism.

„Pe întreaga perioadă a controlului judiciar inculpatul a încălcat în mod sistematic obligația instituită în sarcina sa, inclusiv după data de 24.09.2016 când a devenit major, continuând să acceseze site-uri de propagandă și instruire a viitorilor combatanți, aparținând organizației teroriste Daesh/Stat Islamic, și încercând să intre în contact cu lideri ori reprezentanți ai respectivei organizații teroriste în satisfacerea dorinței manifeste de a obține sprijin logistic și financiar pentru săvârșirea unui act de terorism”, se arată în comunicatul DIICOT.

„Începând cu anul 2015 și până în prezent, inculpatul Boicea Luigi Constantin a participat la activitățile de instruire și pregătire desfășurate on-line de organizația teroristă Daesh/Stat Islamic pe site-uri de profil ce cuprind atât elemente ale procesului de însușire de către individ a cunoștințelor privitoare la materialele necesare, modul de asamblare și funcționare, efectele și măsurile de siguranță necesare a fi avute în vedere cu ocazia manipulării și utilizării diferitelor categorii de mijloace distructive, arme de foc, materii și dispozitive explozive standardizate sau improvizate, muniții, etc, cât și componente ale procesului de pervertire a afectivității individului prin asimilare vizuală, conștientizare și asumare personală a consecințelor pe care utilizarea în public a unor astfel de mijloace le poate produce în mod efectiv asupra persoanelor, ca parte a procesului de pregătire psihologică a viitorilor combatanți pentru săvârșirea unor acte de terorism”, continuă comunicatul.

De asemenea, Constantin Boicea Luigi „a promovat în mod sistematic, în public, doctrina radical islamistă, prin postarea în mediul on-line, prin intermediul unor rețele de socializare, a unor opinii, scrieri, imagini, înregistrări audio/video reprezentând activități/acțiuni armate/violente și de propagandă ale grupării teroriste Daesh/Statul Islamic (decapitări individuale și/sau colective; incendieri de persoane; execuții prin împușcare; mesaje radical-jihadiste ale liderilor unor grupări teroriste; mesaje de propagandă a Daesh/Statul Islamic; promovarea ”SHARIA”), cu intenția de a le face cunoscute și a determina câștigarea de noi adepți”.

Constantin Boicea Luigi este acum urmărit penal pentru infracțiunea de participare la instruirea sau pregătirea în vederea folosirii mijloacelor distructive, a armelor de foc, a dispozitivelor explozive de orice fel, a munițiilor, a explozivilor, în scopul comiterii unui act de terorism.