Conservantul cancerigen din produsele tip Șuncă de Praga

Un studiu realizat de Asociația Națională pentru Protecția Consumatorilor și Promovarea Programelor și Strategiilor din România – InfoCons arată că toate produsele de tip Șuncă de Praga incluse în cercetare conțin nitrit de sodiu (E250), un conservant care pe termen lung poate duce la apariția cancerului.

Reprezentanții ANPCPPSR au realizat un studiu pe produsele tip șuncă de Praga ce se regăsesc pe piața din România, în cadrul căruia au fost incluse cinci produse, achiziționate în mod aleatoriu din magazine, în luna septembrie 2014.

Pe lângă nitritul de sodiu, la fabricarea produselor tip Șuncă de Praga analizate s-a folosit un număr ce a variat între 2 și 8 E-uri.

Produsele tip șuncă de Praga care au stat la baza studiului au avut ca distribuitor/producător companiile S.C Aldis SRL, S.C Angst Romania, Meda Prod 98 S.A Bucuresti, Cristim 2 Prodcom SRL Bucuresti și S.C Caroli Foods Group SRL Arges.

În urma studiului, a reieșit faptul că, în ceea ce privește numărul de E-uri conținute de cele cinci produse de tip Șuncă de Praga analizate, 40 % dintre ele aveau 8 E-uri,  20% conțineau 6 E-uri, alte 20% aveau 5 E-uri, iar pe eticheta a altor 20% erau trecute 2 E-uri.

Cei care au realizat studiul atenționează însă că toate produsele tip Șuncă de Praga conțin nitrit de sodiu (E250) . Despre acest conservant, doctorul Gheorghe Mencinicopschi scria pe blogul său că are efectele adverse pe termen lung, fiind un aditiv folosit la fabricarea tuturor mezelurilor.

Potrivit lui Mencinicopschi, nitritul de sodiu este folosit în industria alimentară pentru că, pe de-o parte, alterează culoarea alimentelor conservate, iar pe de altă parte, previne creşterea bacteriei ce cauzează botulismul. Aditivul este codificat cu E 250.

Astfel, nitritul de sodiu măreşte timpul de valabilitate al produsului, stabilizează culoarea roşie a cărnurilor procesate, conferă produselor o aromă specifică, destul de plăcută.

Gheorghe Mencinicopschi a avertizat însă că în mediul acid din stomac, nitritul de sodiu din mezeluri reacţionează cu aminoacizi şi duce la formarea de N-nitrozamine. Încălzirea la temperatură înaltă a mezelurilor duce şi ea la formarea de N-nitrozamine, cum se întâmplă în cazul ouălor prăjite cu şuncă.

“N-nitrozaminele sunt cancerigene şi reprezintă, probabil, unul dintre motivele pentru care mezelurile sunt implicate în apariţia diverselor tipuri de cancer. Astfel, multiple studii recente au arătat că un consum relativ mic de mezeluri (50-100 de grame de mezeluri pe zi, timp de 8 ani) creşte riscul de cancer gastric de 1,5 ori, cancer pe colon cu 50 la sută, cancer pulmonar cu 16 la sută, cancer pancreatic cu 68 la sută, cancer mamar cu 64 la sută. Consumul de mezeluri în timpul sarcinii creşte cu 68 la sută riscul de tumoră pe creier a copilului, în primii ani de viaţă”, potrivit doctorului Gheorghe Mencinicopschi.