Condiția pe care o pune Ponta pentru a pleca de la guvernare

Victor Ponta și-a dat demisia FOTO: Ionuț Fantaziu
Victor Ponta FOTO: Ionuț Fantaziu

Primul ministru Victor Ponta, care și-a anunțat retragerea din toate funcțiile de conducere din cadrul PSD, a declarat că ar fi dispus să renunțe și la funcția de șef al Guvernului. Pentru a se întâmpla acest lucru, Ponta pune o condiție.

„Dacă se face o înțelegere cu președintele țării și o înțelegere la nivelul coaliției, să fie altcineva premier, dar să rămână coaliția asta la putere până în 2016, îmi dau demisia. (…) Dar Iohannis vrea doar guvernul PNL”, a declarat Victor Ponta la B1 TV.

Însă liderii politici sunt de părere că o astfel de înțelegere nu este constituțională. „Eu nu cred că cineva va face o astfel de înţelegere nici cu premierul, nici cu altcineva, fiindcă asta ar însemna să faci înţelegeri peste Constituţie. Dacă premierul îşi dă demisia, sigur, mingea va ajunge în curtea preşedintelui Iohannis şi el este responsabil, conform Constituţiei, să propună un premier, să vină eventual o coaliţie cu o propunere, care nu-l obligă pe preşedintele Iohannis să propună persoană respectivă. Dar aici, o înţelegere şi mai ales o înţelegere scrisă nu cred că este posibilă”, a declarat liderul UDMR, Kelemen Hunor, pentru la RFI.

Președintele Klaus Iohannis i-a cerut demisia lui Victor Ponta pe 5 iunie, după ce a fost anunțat faptul că procurorii DNA îl învinuiesc de fapte penale.

„După părerea mea, este o situație imposibilă pentru România ca premierul să fie învinuit de fapte penale. Pe de altă parte, pentru România, cel mai rău lucru care s-ar putea întâmpla acum e o criză politică. Având în vedere toate acestea, solicit demisia premierului Victor Ponta”, a declarat atunci Klaus Iohannis.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Recomandările editorilor GreatNews:

Reduceri eMAG. A doua zi de campanie cu prețuri șoc
Mari reduceri la monitoare, sisteme desktop PC și laptopuri, la eMAG
Locuri de muncă în vânzări, în Germania și Austria. Contract legal, încheiat direct cu angajatorul
Locuri de muncă în fabrici din Germania și Olanda. Salariile ajung la 2.700 de euro

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.