Concurs. Școlile din România pot câștiga 5 laboratoare de informatică

galaxia volburei
Galaxia Volburei. Foto: NASA / ESA via Wikimedia Commons

Școlile din România pot câștiga 5 laboratoare de informatică în cadrul unui concurs științific interşcolar pe teme de astronomie. Denumit concursului naţional „Nicolaus Copernic”, acesta este destinat instituţiilor din învăţământul preuniversitar.

Echipele de elevi care se înscriu la concurs au ocazia de a câștiga unul dintre cele cinci laboratoare de informatică oferite de sponsorul competiției, iar profesorii coordonatori ai echipelor câștigătoare pot câștiga la rândul lor câte un laptop. Concursul urmăreşte să încurajeze interesul pentru astronomie și pentru știință, tema fiind ”Cum a apărut și cum evoluează Universul?”.

Concursul se va derula în perioada 19 februarie – 24 septembrie 2015. Echipele participante trebuie să realizeze o mini-expoziție pe teme de astronomie și cosmologie, să organizeze seminarii și dezbateri și să promoveze expoziția și evenimentele aferente în școală și în comunitate.

”Ne face mare plăcere că acest concurs poartă numele astronomului polonez Nicolaus Copernic, cercetările sale având un impact uriaș în istoria știintei și a omenirii. Sperăm ca elevii, prin participarea la concurs, să aibă ocazia de a afla mai multe informații, atât despre marii oameni de știință, cât și despre importanța descoperirilor lor”, a declarat Maja Wawrzyk, directoarea Insitutului Polonez din București.

”Abia aștept să văd cum își vor folosi elevii creativitatea pentru a prezenta subiecte atât de captivante. Mă aștept să găsesc printre ei viitori cercetători și astronomi, ale căror cercetări vor îmbunătăți cunoștințele pe care le avem despre Univers”, a explicat Magda Stavinschi, membră a Uniunii Astronomice Internaționale și membră a juriului concursului.

magda stavinschi
Astronomul Magda Stavinschi face parte din juriu. Foto: ASUR

„Semnal de alarmă: Astronomia nu se mai studiază în școlile din România”

Concursul naţional „Nicolaus Copernic” este organizat de Asociaţia Secular-Umanistă din România (ASUR).

”Este pentru a doua oară când asociația noastră organizează o competiție națională interșcolară, după succesul pe care l-a avut în 2012 concursul „Emil Racoviță”, la care s-au înscris peste 120 de școli. De această data, am ales să ne axăm pe cosmologie; încercăm să le deschidem copiilor apetitul pentru știință, pentru astronomie, pentru subiecte care nu sunt, de obicei, abordate în cadrul învățământului preuniversitar. De asemeni, vrem să evidențiem rolul important pe care astronomia îl joacă în înțelegerea locului omului în univers și să tragem un semnal de alarmă asupra faptului că, de 20 de ani, această materie nu se mai studiază în școlile din România”, a declarat Toma Pătrașcu, preşedinte ASUR, potrivit unui comunicat de presă remis greatnews.ro.

Startul concursului a fost dat joi, 19 februarie, în ziua aniversării nașterii lui Copernic, prin intermediul unei conferinţe organizate în cadrul Institutului Polonez din Bucureşti.

Concursul ”Nicolaus Copernic” este organizat de ASUR și este sponsorizat de System Plus, partener HP și Dell în România.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Recomandările editorilor GreatNews:

Cea mai dezvoltată comună din România s-a îmbogățit din bani europeni și sfidează sărăcia
Cea mai curajoasă bunicuță din România. Cum a demascat trei hoți
O tânără de peste Prut a primit cea mai neașteptată cerere în căsătorie