Concluzia UE. Multe produse vândute în Est sunt mai proaste decât cele din Vest

Românii plătesc cel mai puțin pentru hrană dintre toți cetățenii Uniunii Europene. FOTO: Caden Crawford/Flickr
Românii plătesc cel mai puțin pentru hrană dintre toți cetățenii Uniunii Europene. FOTO: Caden Crawford/Flickr

Departamentul pentru Agricultură și Pescuit din cadrul Consiliului Uniunii Europene a anunțat concluziile studiului cu privire la dublul standard de calitate pe care l-ar avea produsele sub același brand.

Mai exact, a fost reclamat faptul că aceleași produse care se vând în Vest au o calitate mai slabă în țările din Est. Iar raportul întocmit de Uniunea Europeană arată că la unele produse aceste diferențe chiar există.

Potrivit Economica.net, s-a descoperit faptul că până la jumătate dintre produsele analizate conțineau mai puțină carne, mai multă grăsime, mai mulți îndulcitori și conservanți artificiali sau o greutate mai mică.

S-au studiat de la produse alimentare și articole de toaletă până la detergenți și dezinfectanți. S-a descoperit că multe dintre aceste produse au o calitate inferioară și în unele cazuri sunt chiar mai scumpe.

„Studiile au confirmat existența unor diferențe în ceea ce privește compoziția și calitatea produselor de aceeași marcă și cu ambalaj identic care sunt vândute pe piețele din centrul/estul UE și pe cele din vestul UE, precum și faptul că multe dintre produsele vândute în țările din centrul/estul UE conțin adeseori ingrediente de calitate mai scăzută decât produsele de marcă vândute pe piețele din vestul UE”, se arată într-o interpelare adresată Comisie Europene elaborată urmare a dezbaterilor din Consiliul Agricultură şi Pescuit.

De această problemă s-au plâns până acum Cehia, Ungaria, Polonia și Slovacia.

Ministerul Agriculturii din România a anunțat că va face o anchetă proprie, însă până acum nu a fost anunțat niciun rezultat.

În această problemă s-a sesizat, din oficiu, și Avocatul Poporului. Se invocă încălcarea a două articole din Constituție cu privire la egalitatea în drepturi și dreptul la ocrotirea sănătății.

FOTO: Caden Crawford/Flickr

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.