Conac superb din România, salvat de la ruină

FOTO: conacpolizu.ro
FOTO: conacpolizu.ro

Naţionalizat în timpul regimului comunist, conacul Polizu din județul Iași a fost lăsat ani de zile în  paragină. Dar, cu pasiune, ambiţie şi muncă, moştenitoarea familiei i-a redat reședinței vechea strălucire.

Pe vremea ultimului domnitor al Moldovei, la conacul aflat la 70 de kilometri de Iași se organizau baluri şi partide de vănătoare.

Domeniul a fost dat zestre uneia dintre fiicele domnitorului Constantin Ghica-Deleni. „Bunica mea l-a primit ca dotă când s-a măritat cu avocatul Nicolae Polizu Micșunești, care a fost la un moment dat Șeful Baroului din Iași”, a povestit Ioana Rișcuția, moștenitoarea conacului Polizu, citată de digi24.ro.

Conacul era renumit şi datorită bibliotecii sale: „Au fost multe lucruri de artă, era un salon cu pian, era o bibliotecă bogată și în istorie, și în cărți de drept, de artă și de medicină. După ce s-a luat conacul au ars trei zile în curte biblioteca aceasta”.

„A trebuit să decorăm camerele cum erau în epocă”

Comuniştii au pus pe foc cărţile din bibliotecă şi au transformat conacul în CAP. Abia în urmă cu şapte ani au început primele lucrări de refacere a domeniului. Toate amenajările au costat cinci milioane de euro.

„Am preluat niște ruine. Ușile se deschideau cu picioarele, în parchet se bătea linoleum, sobe sparte, ziduri stricate”, își amintește Rișcuția.

Acum, locul este căutat de turişti, mai ales de tineri care vor să se căsătorească în grădina plină de trandafiri a reşedinţei. Conacul are o suprafaţă de 1.100 de metri pătraţi, nouă camere, o pivniţă de 800 de metri pătraţi şi un restaurant.

„Am dat jos aproape totul până la cărămidă, am căutat să găsim poze – puține am găsit – să vedem cum a fost. Am reconstruit, am restaurat. A trebuit să decorăm camerele, cât s-a putut, aproximativ cum au fost în epocă”, a explicat Constantin Ștefănucă, administratorul conacului Polizu.

Dacă v-a plăcut acest articol și doriți să fiți la curent cu lucrurile bune care se întâmplă în România, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de știri pozitive de pe pagina noastră de Facebook.