Comuna din România în care se trăiește ca în Germania. Vrei să te muți? Te așteaptă

Petrești, Satu Mare FOTO: Nicu Farcaș/Wikimedia Commons
Petrești, Satu Mare FOTO: Nicu Farcaș/Wikimedia Commons

Arată ca un oraș cochet, are școală modernă, cămin de bătrâni și zonă de agrement. Este vorba despre o comună din Satu Mare care și-a câștigat renumele de „Mica Germanie”.

Edilii au reușit să modernizeze comuna Petrești accesând fonduri europene. Au construit întreaga rețea de canalizare și apă potabilă, au asfaltat drumuri și au făcut o sală de sport cu 180 de locuri.

„Acum 10-15 ani, ne-am dat seama că din surse proprii nu prea avem ce să facem multe și frumoase în comuna noastră și ne-am axat pe proiecte de finanțare europene. În jur de 7 milioane de euro, deci o sumă destul de mare”, a declarat primarul din Petrești, Csaba Karadi.

În școala „Dr. Ștefan Vonhaz” din Petrești, de exemplu, există table inteligente, laptopuri și PC-uri pentru elevi, televizoare de ultimă generație, inclusiv două lifturi pentru persoane cu dizabilități.

A fost construit chiar și un parc industrial prin care edilii vor să atragă investitori oferindu-le mai multe facilități.

„Nu se plăteşte impozit pe teren, pe construcţie, nu se plăteşte pentru autorizaţia de construcţie, plus ca în zona exista forţă de muncă calificată”, a declarat viceprimarul Otto Marchio.

Trei ani la rând, Petrești a primit premiul pentru „cea mai curată și bine gospodărită comună din județul Satu Mare”. În primul an au primit premiu o mașină pentru primărie, apoi un premiu de 10 mii de euro. Cu acești bani au cumpărat tractor de tuns iarba și coasă electrică.

Nu există o populație majoritară. Potrivit recensământului din 2011, aici trăiesc în jur de 1.600 de oameni: maghiari (46,91%), germani (27,33%), români (12,53%) și romi (10,52%). Singura problemă o reprezintă depopularea comunei și populația îmbătrânită.

Comuna-fenomen a României. Arată ca în Occident, dar se află în epicentrul sărăciei

Fenomenul Eșelnița. Satul în care oamenii au descoperit bucuria de a ajuta