Comisioane bancare care dispar de zilele viitoare

Mai multe comisioane bancare au fost eliminate FOTO: TheDigitalWay/Pixabay.com
FOTO: TheDigitalWay/Pixabay.com

Cei care folosesc conturi cu servicii de bază vor scăpa de mai multe comisioane bancare. Printre acestea se află cele de administrare sau de interogare a soldului. Eliminarea mai multor comisioane bancare este prevăzută în Legea 258/2017, care intră în vigoare începând de sâmbătă, 27 ianuarie.

Potrivit legii, vor dispărea mai multe comisioane bancare, în primul rând, pentru persoanele fizice cu venituri lunare aflate sub 60% din câștigul salarial mediu brut, aproximativ 2.497 de lei, sau care în ultimele șase luni au avut venituri cumulate până sub 60% din câștigul salarial mediu brut.

Aceștia nu vor mai plăti comisioanele pentru operațiunile de deschidere și închidere a unui cont de plăți, dar nici taxele bancare pentru servicii de administrare a contului sau pentru servicii de depuneri de bani în cont. De asemenea, nu se vor mai plăti comisioane pentru retrageri de numerar pe teritoriul României dintr-un cont de plăți, la ghișeu sau la bancomate, în timpul sau în afara programului de lucru al băncii.

Mai mult, nu se vor mai plăti taxe bancare nici pentru primele zece operațiuni lunare de plată pe teritoriul Uniunii Europene, debitările directe, plățile cu cardul și transferul de credit.

Comisioane bancare eliminate în urma unei directive europene

Și pentru persoanele fizice cu venituri lunare de peste 60% din câștigul salarial mediu brut, aproximativ 2.497 de lei, vor dispărea mai multe comisioane bancare. Potrivit legii, nu se vor mai plăti taxe pentru operațiunile de deschidere și închidere a unui cont de plăți, dar nici pentru retragerile de numerar pe teritoriul UE dintr-un cont de plăți, la ghișeu sau la bancomate, în timpul sau în afara programului de lucru al băncii. Nu se vor mai plăti comisioane nici pentru interogarea conturilor de plăți.

Această lege votată de Parlament reprezintă o transpunere a unei Directive Europene și este pusă în practică după o întârziere de mai bine de un an. De altfel, Comisia Europeană era pregătită să trimită România la Curtea Europeană de Justiție, în procedură de infringement.

Directiva are ca scop principal să crească accesul populației la serviciile de plată, transparența serviciilor și mobilitatea conturilor, în condițiile în care doar 6 din 10 români au un cont bancar.

FOTO: TheDigitalWay/Pixabay.com