Comisia Europeană va debloca sume uriașe pentru ajutarea economiei Uniunii

Jean-Claude Juncker, președintele Comisiei Europene, a dezvăluit mai multe detalii ale planului de investiții pentru Uniunea Europeană, prin care 315 de miliarde de euro vor ajunge în economia spațiului comunitar.

Planul pe cinci ani are ca miez Fondul European pentru Investiții Strategice, scrie BBC, care va pune la dispoziție 21 de miliarde de euro pentru stimularea creșterii economice și înființarea de locuri de muncă.

Jean-Claude Junker a precizat, în cadrul unui discurs susținut azi, că banii vor fi folosiți ”ca semințe”, precizând că investițiile private în jurul proiectelor vor fi și de 15 ori mai mari decât această sumă.

Măsura este menită să ușureze presiunea pusă pe multe dintre guvernele naționale din Uniunea Europeană, care au datorii mari.

”Europa are nevoie de o restartare a economiei, iar Comisia Europeană oferă șocul necesar”, a spus Junker, fostul premier luxemburghez, în fața Parlamentului European, la Strasbourg.

Criticii planului susțin că fondurile sunt insuficiente pentru a face diferența la scară mare, însă liderul Comisiei Europene a spus că măsura reprezintă ”este provocarea unei generații”.

Banii vor fi folosiți în modernizarea Educației și a spitalelor, pentru popularizarea mașinilor electrice și a eficientizării energetice a Europei.

Cancelarul german, Angela Merkel, a declarat că susține planul în principiu, însă vrea să știe clar unde vor fi alocați banii. Președintele Comisiei Europene, numit în funcție la începutul lunii noiembrie, nu a făcut precizări în privința sumelor pe care le va primi fiecare țară, precizând însă că investițiile într-o țară nu pot fi decât benefice pentru creșterea din altă parte a Uniunii.