Cod portocaliu de ger în România. Vor fi temperaturi apropiate de recordurile negative

cod galben viscol ninsoare ninge zăpadă ninsoare
Foto: janeb13 / pixabay.com

Întreg teritoriul României va fi afectat de temperaturi foarte scăzute în zilele următoare, atât noaptea, cât și ziua. Meteorologii au anunțat deja un cod portocaliu de ger.

Toată țara va fi sub cod galben de frig între 25 februarie și 1 martie, temperaturile urmând să fie cu cel puțin 10 grade Celsius mai mici decât valorile normale pentru această perioadă din an, care este, oricum, una dintre cele mai geroase.

Temperaturile maxime vor fi negative în toate regiunile și va fi ger dimineața și noaptea, la început cu precădere în jumătatea de nord, apoi și în restul teritoriului, iar intensificările temporare ale vântului vor amplifica senzația de rece.

Cel mai frig va fi în Moldova, Oltenia, Muntenia, Dobrogea și în estul Transilvaniei. În aceste regiuni a fost decretat deja cod portocaliu, începând din primele ore ale zilei de 26 februarie. Avertizarea expiră în dimineața primei zile din luna martie.

Foto: Administrația Națională de Meteorologie

Din seara zilei de sâmbătă (24 februarie) și până luni dimineață, în zona Carpaților Meridionali și de Curbură, în Oltenia, Muntenia, în sudul Banatului, cât și în Dobrogea vor fi ninsori temporare, în unele zone fiind moderate cantitativ. Vântul va avea intensificări în medie cu 45-50 km/h în majoritatea regiunilor, iar in partea de sud-est a teritoriului rafalele vor atinge local 55-65 km/h.

În Moldova, Oltenia, Muntenia, Dobrogea și estul Transilvaniei valul de frig se va intensifica, gerul va fi persistent chiar și pe parcursul zilelor, când valorile termice vor fi comparabile cu recordurile înregistrate în această perioadă.

Temperaturile maxime vor fi negative, în multe regiuni ele urmând să fie între -12 și -8 grade, iar cele minime se vor încadra în general între -22 și -12 grade

Rafalele vântului vor accentua senzația de frig. Sunt așteptate și ninsori, iar zăpada va fi viscolită.