Cod galben de ninsori. Lista județelor afectate

ninsori
Foto: Free-Photos / pixabay.com

Administrația Națională de Meteorologie a emis un cod galben de ninsori pentru mai multe județe din nordul țării.

Codul galben este valabil de azi, joi, 8 februarie, ora 18.00, până vineri, 9 februarie, ora 17.00.

Fenomene vizate: ninsori însemnate cantitativ.

Vor fi afectate județele Botoșani, Suceava, Neamț (parțial), Harghita, Mureș, Bistrița-Năsăud, Maramureș și Satu Mare (parțial).

În intervalul menționat, în toate zonele de munte va ninge, iar în regiunile nord-estice, nordice şi centrale, treptat vor predomina ninsorile.

Local în Carpaţii Orientali, precum și în nordul Moldovei, Maramureș și în estul Transilvaniei, cantităţile de precipitaţii vor atinge 15…20 l/mp și se va depune strat nou de zăpadă.

Începând cu primele ore ale zilei de vineri (9 februarie), vântul se va intensifica în cea mai mare parte a Moldovei, cu viteze de 45…55 km/h, dar și pe crestele montane, unde temporar vor fi rafale de 65…70 km/h.

Adminitrația Națională de Meteorologie mai atrage atenția că, în special pe parcursul zilei de vineri (9 februarie), intensificări temporare ale vântului se vor semnala și în regiunile sudice, sud-estice și centrale, cu viteze în general de 50…55 km/h.

În funcţie de evoluţia şi intensitatea fenomenelor meteorologice, Administraţia Naţională de Meteorologie va actualiza mesajele transmise.

cod galben de ninsori
Sursa: ANM

Ce înseamnă cod galben?

În limbajul meteorologilor, expresia „cod galben” se referă la fenomene meteorologice prognozate (vânt puternic, ploi abundente, descărcări electrice, grindină, ninsori abundente, viscol, temperaturi extreme, polei, ceaţă) care vor fi temporar periculoase pentru anumite activităţi, dar care altfel sunt obişnuite pentru perioada respectivă sau pentru zona specificată.

Cum va fi vremea la munte

ANM a transmis recent și prognoza pentru intervalul 5 februarie – 18 februarie. Dacă aveți planuri să mergeți la munte în ultima lună de iarnă e bine să știți că, pe întreg intervalul de prognoză, valorile de temperatură vor fi negative, atât ziua, cât și noaptea. În zilele de 5 și 6 februarie și în intervalul 12 – 17 februarie, nopțile vor fi geroase, iar media temperaturilor minime se va situa în jurul valorii de -10 grade.

Cea mai ridicată temperatură medie nocturnă, de aproximativ -4 grade, se va consemna pe data de 8 februarie. Regimul termic diurn va fi caracterizat prin valori medii cuprinse, în general, între -4 și 0 grade, cu cele mai ridicate valori în intervalul 7 – 10 februarie, când vremea va fi ușor mai caldă decât în mod obișnuit în această perioadă a anului.

Vor fi precipitații în cea mai mare parte a intervalului, cu o probabilitatea mai mare ca
acestea să fie importante cantitativ în jurul datei de 10 februarie.

Dacă acest articol vi s-a părut util, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.