CNN îndeamnă turiștii către București: 9 motive să vizitezi Capitala României

Jurnaliștii americani de la CNN au oferit 9 motive pentru care turștii ar trebui să viziteze Bucureștiul. Iată care sunt acestea:

Potrivit CNN, zilele ”Micului Paris din Est” au apus, însă acest lucru nu înseamnă că zilele de glorie ale Capitalei României au trecut.

”Bucureștiul se reinventează, contopind diferite perioade istorice cu o identitate modernă. La prima vedere, arhitectura este amețitoare, însă este un amestec fascinant”, scrie CNN.

Printre blocurile comuniste sunt clădiri bizantine, biserici construite în urmă cu multe secole și vile Art Nouveau care au rezistat cutremurelor și războaielor. Jurnaliștii americani consideră că Bucureștiul ”este una dintre cele mai promițătoare capitale din Uniunea Europeană, având multe farmece ascunse”.

Iată și motivele pe care le-a oferit CNN turiștilor pentru a vizita Bucureștiul.

1. Un Centru Vechi întinerit

Bucureștiul este târg și loc de întâlnire pentru călători încă din secolul al XV-lea. A supraviețuit demolărilor făcute de fostul dictator Nicolae Ceaușescu, care a demolat o cincime din oraș pentru a da naștere unei capitale socialiste.

După ce a fost redus o perioadă la stadiul de mahala, Centrul Vechi se schimbă rapid. Clădirile sunt renovate, iar străzile din piatră cubică găzduiesc una dintre cele mai vii zone din Europa în ceea ce privește viața de noapte.

2. Trecutul Contelui Dracula

Cândva reședința prinților valahi, printre care și Vlad Țepeș, vechea curte a fost locul unde erau încoronați liderii României de altădată. Jurnaliștii de la CNN le recomandă vizitatorilor să meargă și în țară, pentru a vedea Castelul Bran și Castelul Peleș.

Curtea Veche (Foto: Wikimedia Commons)
Curtea Veche (Foto: Wikimedia Commons)

3. Palatul Parlamentului

Colosul arhitectural deține multe recorduri, cum ar fi: cea mai grea clădire din lume, cea mai mare clădire din Europa (cu peste o mie de camere) și a doua cea mai mare clădire administrativă din lume, după Pentagon.

Clădirea câștigă puncte la măreție și kitsch, dar găzduielte și Muzeul Național de Artă Contemporană.

Palatul Parlamentului nu mai poate fi vizitat de turiști deoarece nu mai există contracte între administrație și ghizi (Foto: Flickr / Adam Jones)
Palatul Parlamentului nu mai poate fi vizitat de turiști deoarece nu mai există contracte între administrație și ghizi (Foto: Flickr / Adam Jones)

4. Concerte la Ateneul Român

O noapte la Ateneul Român înseamnă să te bucuri de Filarmonica George enescu într-una dintre cele mai frumoase clădiri din secolul al XIX-lea din București. Arhitectura aduce aminte de un templu antic din Grecia, interiorul este un amestec complicat aurit, cu balcoane de marmură și scări în spirală.

Sala de concerte este înconjurată de o frescă din care puteți afla detalii despre istoria României.

ateneul român
Ateneul Român. Foto: Pixi (Wikimedia Commons)

5. Frumoasa Biserică Stravropoleos

Construită în secolul al XVIII-lea de călugărul grec Ioanikie Stratonikeas, Biserica Stavropoleos este mică, liniștită și frumoasă.

Construită în stilul brâncovenesc, are o arhitectură care combină elemente românești și bizantine, care pot fi admirate în interiorul bisericii ortodoxe.

biserica stavropoleos
Biserica Stavropoleos din București. Foto: stavropoleos.ro

6. Rămășițele ”Micului Paris”

Bcuureștiul a fost cunoscut în trecut ca ”Micul Paris”, o capitală care a înflorit sub Regele Carol, care a adus arhitecți francezi pentru a transforma orașul. Calea Victoriei încă găzduiește multe clădiri elegante și monumente belle epoque.

De asemenea, Arcul de Triumf de pe Șoseaua Kiseleff este un obiectiv care aduce aminte de Paris.

Arcul de Triumf. Foto: Wikimedia Commons
Arcul de Triumf. Foto: Wikimedia Commons

7. Muzeu în aer liber fără pereche

Muzeul Satului, care se întinde prin Parcul Herăstrău, prezintă aproape 300 de clădiri tradiționale, printre ele fiind case țărănești, hambare, biserici și mori, toate aduse în București din localități din întreg teritoriul României.

Muzeul Satului. Foto: Wikimedia Commons
Muzeul Satului. Foto: Wikimedia Commons

8. Parcurile Bucureștiului

Bucureștiul este plin de parcuri frumoase. Cel mai vechi, creat în secolul al XIX-lea, este Grădina Cișmigiu. Parcul Herăstrău trebuie și el vizitat. În ambele parcuri vă puteți plimba cu barca pe lac.

Terminat în 1906, Parcul Carol este considerat cel mai frumos. Aici sunt Mormântul Soldatului Necunoscut, cât și Arenele Romane.

Parcul Herăstrău. Foto: Goldmund100 via Wikimedia Commons
Parcul Herăstrău. Foto: Goldmund100 via Wikimedia Commons

9. Cea mai frumoasă librărie din Europa?

Cărturești Carusel este considerată una dintre cele mai frumoase librării din lume. Amplasată într-o clădire din secolul al XIX-lea, frumos renovată, și cu un design minimalist, care lasă lumina să pătrundă prin ferestrele centrale, librăria dă impresia vizitatorilor că se află într-un carusel.

Carturești Carusel Foto: carturesticarusel.ro
Carturești Carusel Foto: carturesticarusel.ro