CM 2018. Rusia – Arabia Saudită. Cupa Mondială debutează cu duelul ”codașelor”

Stadionul Lujniki va fi scena meciului de deschidere al CM 2018: Rusia - Arabia Saudită. Foto: Wikimedia Commons

Cupa Mondială de fotbal din Rusia începe astăzi cu meciul dintre reprezentativa gazdelor și naționala Arabiei Saudite, cele mai slab cotate echipe de la turneul final. La confruntarea de la Moscova vor asista mai mulți șefi de stat, printre care Vladimir Putin și prințul saudit Mohammed bin Salman.

Alături de Vladimir Putin, la meciul de azi, dintre Rusia și Arabia Saudită, ”cuvântul înainte” al CM 2018, vor fi prezenți lideri autocrați din Asia, precum cei din Abhazia și Osetia de Sud, dar și mulți conducători africani și sud-americani.

La partidă vor asista liderii din fostele republici sovietice Azerbaidjan, Belarus, Kazahstan, Kîrgîstan, Moldova, Tadjikistan și Uzbekistan, dar și cei din Bolivia, Panama, Rwanda și Paraguay.

CM 2018: Rusia – Arabia Saudită. Meciul de deschidere

Rusia – Arabia Saudită, care începe la ora 18:00, și este în direct la TVR1, se va disputa pe stadionul Lujniki, unde, peste o lună de zile, se va stabili și noua campioană mondială.

Rusia este cea mai slab cotată națională în clasamentul FIFA care este prezentă la CM 2018. Rușii ocupă locul 70 (n.r. – România este pe 30), dar suporterii locali au mari speranțe. Mulți dintre fanii gazdelor și-au lăsat mustață, în semn de susținere a reprezentativei, ca o trimitere la celebra mustață a selecționerului Stanislav Cerchesov.

”Totul este împotriva noastră: previziunile, vremea, legile fizicii, anatomia unor jucători și chiar și logica”, a spus realizatorul TV Ivan Urgant, care a promovat moda ”mustății”.

Rusia nu putea spera, însă, la un debut mai facil la CM 2018. Arabia Saudită este penultima echipă prezentă la turneul final din ierarhia mondială, însă selecționerul ”alb-verzilor”, argentinianul Juan Antonio Pizzi, crede că echipa sa poate da lovitura.

CM 2018: Rusia – Arabia Saudită. Atmosferă optimistă

”Scopul nostru este să batem Rusia. Suntem pregătiți, nu ne este frică”, a spus tehnicianul sud-american al oaspeților.

Rusia nu a mai câștigat un meci din octombrie și a avut numeroase probleme de lot, în special în sectorul defensiv, de unde lipsesc numeroși jucători cu experiență.

”Suntem pregătiți. Sunt sigur că mă așteaptă cel mai mare meci al vieții mele. Avem un plan clar pentru a obține victoria cu Arabia Saudită”, a declarat și Aleksandr Samedov, vedeta de la Spartak Moscova.

Arabia Saudită n-a mai fost la un turneu final al Cupei Mondiale din 2006, iar la ultimele trei participări a pierdut șapte meciuri și a reușit doar două remize.

În întreaga istorie a Cupei Mondiale de fotbal, care cuprinde 20 de turnee finale, gazdele n-au pierdut niciodată primul meci. Mai mult, de fiecare dată au depășit faza grupelor.