Oraşul din România care are cele mai bune servicii publice din țară

Cluj-Napoca. Foto: Captură YouTube

Cluj-Napoca este oraşul cu cele mai bune servicii publice din România, potrivit celui mai recent audit realizat de Institutul pentru Politici Publice, informează digi24.ro.

Oraşul a obţinut locul întâi în clasament și datorită gradului de modernizare a parcului auto deținut de compania locală de transport public.

Recent, Primăria Cluj-Napoca a cumpărat zece autobuze de ultimă generație.

„Sunt autobuze de ultimă generaţie, cu motor Euro 6, sistem de aer condiţionat, sistem video, monitorizare pentru acte de vandalism, podea joasă cu locuri pentru persoanele cu dizabilităţi, au o capacitate de 91 de persoane şi garanţie de 5 ani”, a explicat Emil Boc, primarul Clujului, pe pagina sa de Facebook.

Pentru realizarea clasamentului, Institutul de Politici Publice a ţinut cont şi de procentul din populație care are acces la rețeaua de alimentare cu apă, la canalizare, la servicii de salubrizare, la termoficare şi la iluminat public.

Toate informaţiile şi datele tehnice au fost puse la dispoziţia institutului de autorităţi (clasamentul ia în calcul numai municipiile reședințe de județ).

cluj
Date referitoare la Cluj-Napoca. Sursa: IPP
cluj
Date referitoare la Cluj-Napoca. Sursa: IPP
cluj
Date referitoare la Cluj-Napoca. Foto: IPP

În Moldova, cel mai bine clasat oraş este Iaşiul, iar în regiunea de Sud-Est, Tulcea este oraşul cu cele mai bune servicii publice. În zona de Vest conduce Timişoara, în timp ce în S-V Târgu-Jiu, iar în Muntenia este fruntaş Ploieştiul, mai notează digi24.ro.

În ceea ce priveşte Bucureștiul, capitala este pe locul întâi în clasament doar la capitolul preţului transportului în comun.

Datele referitoare la restul orașelor din țară pot fi accesate cu ajutorul unei hărți create de Institutul de Politici Publice.

Clujul, peste Atena, Roma sau New York

Săptămâna trecută, site-ul numbeo.com a alcătuit un top al orașelor din lume în funcție de calitatea vieții, iar Clujul s-a clasat pe locul 54 din peste 100 de orașe luate în calcul, ocupând o poziție mai bună decât orașe precum Los Angeles (SUA) – locul 58, Paris (Franța) – locul 66, Atena (Grecia) – locul 69, Budapesta (Ungaria) – locul 76, Sofia (Bulgaria) – locul 77, Roma (Italia) – locul 85 sau New York (SUA) – locul 83.

Autorii topului au luat în calcul mai multe criterii: puterea de cumpărare a locuitorilor, siguranța, prețurile bunurilor și ale locuințelor în funcție de venituri, timpul petrecut în trafic, nivelul poluării și sistemul de sănătate.

Clujul a obținut punctaje foarte bune la siguranță și la nivelul poluării.

Mai multe informații despre studiul Institutului de Politici Publice puteți găsi AICI.
reduceri emag

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Recomandările editorilor GreatNews:

eMAG are reduceri uriașe, de sfârșit de vară. Prețurile, ca de Black Friday
Stock Busters, un alt fel de Black Friday. Cele mai bune oferte la telefoane mobile
Locuri de muncă în Germania și Olanda. Se caută oameni în construcții și instalatori

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.