14 afirmații celebre ale lui Stephen Hawking: „Avem doar această viață. Nu ne coordonează nimeni destinele”

stephen hawking
Foto: CERN/Laurent Egli 2012

Celebrul fizician Stephen Hawking, ce a murit în 2018 la vârsta de 76 de ani, la Cambridge, în Marea Britanie, a lăsat în urmă numeroase studii, dar și câteva afirmații interesante, care au făcut înconjurul lumii.

Pe când era student la Oxford și avea doar 21 de ani, Stephen Hawking a aflat că suferă de o boală foarte rară, numită scleroză laterală amiotrofică (SLA), cunoscută și ca boala lui Lou Gehrig. Deoarece boala implică moartea neuronilor, bolnavii nu mai pot să își folosească mușchii, nu mai pot vorbi, înghiți, iar în stadiile finale nu mai pot respira.

La acea dată, medicii i-au spus studentului Stephen Hawking că mai are de trăit maximum 2 ani. Însă omul de știință a depășit toate așteptările.

Cunoscut pentru cercetările sale în domeniul găurilor negre (el a teoretizat că acestea emit radiație, numită acum radiație Hawking), fizicianul a devenit celebru în rândul publicului larg datorită cărților sale de popularizare a științei, precum și datorită declarațiilor sale care au iscat numeroase dezbateri și controverse.

Iată câteva dintre cele mai interesante afirmații ale fizicianului Stephen Hawking:

1. „Când oamenii mă întreabă dacă Dumnezeu a creat Universul, le spun că întrebarea în sine nu are niciun sens. Timpul nu exista înainte de Big Bang. Este ca și cum ai cere indicații ca să ajungi la marginea Pământului. Pământul este o sferă, nu are o margine. Așa că să o cauți este inutil. Fiecare este liber să creadă ce vrea, iar viziunea mea e că cea mai simplă explicație este că nu există Dumnezeu. Nu ne-a creat nimeni Universul și nu ne coordonează nimeni destinele. Acest fapt mă face să realizez ceva profund: probabil nu există rai și nici viață de apoi. Avem doar această viață pentru a admira superbul design al Universului, iar pentru acest lucru sunt extrem de recunoscător”.

2. „În primul rând, amintiți-vă să vă uitați la stele și nu în jos, la picioare. În al doilea rând, nu renunțați niciodată la munca voastră. Munca vă conferă un scop și un sens, iar viața este goală fără ea. În al treilea rând, dacă sunteți suficient de norocoși încât să găsiți dragostea, amintiți-vă că este acolo și nu o abandonați”.

3. „Nu suntem decât o rasă avansată de maimuțe pe o planetă minoră din jurul unei stele de dimensiuni medii. Însă putem înțelege Universul. Asta ne face foarte speciali”.

4. „Inteligența este abilitatea de a te adapta schimbării”.

5. „Așteptările mele au fost reduse la 0 când aveam 21 de ani. Tot ce a urmat a fost un bonus”.

6. „Indiferent cât de grea ar putea părea viața, poți întotdeauna să faci ceva și să fii bun la acel lucru. Atâta timp cât există viață, există speranță”.

7. „Viața ar fi tragică dacă n-ar fi amuzantă”.

8. „Am observat că inclusiv cei care spun că totul e predestinat și că nu putem schimba nimic se uită în ambele sensuri înainte de a traversa strada”.

9. „Cred că virușii pe calculator ar trebui considerați o formă de viață … cred că ei spun ceva despre natura umană, despre faptul că singura formă de viață pe care am creat-o până acum este pur distructivă. Am creat viață după imaginea proprie”.

10. „Rolul jucat de timp la începutul Universului este, cred eu, cheia necesară pentru a elimina nevoia unui Mare Arhitect, și prin care putem arăta cum Universul s-a creat singur. Nu poți să te întorci în timp înainte de Big Bang deoarece nu exista timp înainte de Big Bang. În sfârșit, am găsit ceva care nu are o cauză deoarece nu exista timpul în care o astfel de cauză să existe. Pentru mine, acest lucru înseamnă că nu există posibilitatea unui creator deoarece nu exista timpul în care un creator să existe. Din moment ce timpul însuși a început din momentul Big Bangului, acest eveniment nu ar fi putut să fie cauzat sau creat de nimeni și de nimic”.

11. „Există o diferență fundamentală între religie, care e bazată pe autoritate, și știință, care e bazată pe observație și rațiune. Știința va câștiga deoarece funcționează”.

12. „Deși nu pot să mă mișc și trebuie să vorbesc prin intermediul unui computer, în mintea mea sunt liber”.

13. „Dacă este posibilă călătoria în timp, unde sunt turiștii din viitor?”.

14. „Nu cred că omenirea va supraviețui următorilor 1.000 de ani dacă nu colonizăm și alte locuri din spațiu”.

Sursa: goodreads.com.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.