Cinematograful Favorit, sub zodia Maicii Tereza

cinema_favorit
“Nu credeam că în Bucureşti se poate face asta”. Emoţia se ghiceşte uşor în vocea entuziasmată a Cristinei Neguţ. La mai bine de un an de când a pus pe picioare Iniţiativa Favorit, stă în faţa unei săli pline cu vecini de cartier şi prieteni pentru a prezenta rezultatele campaniei pentru reabilitarea Cinematografului Favorit şi a anunţa că merge înainte.

Dar nu singură. “Maica Tereza spunea că, împreună, oamenii pot face lucruri minunate”, este crezul Cristinei. Şi-l spune voioasă, cu zâmbetul pe buze, de parcă ar fi un voluntar american venit să-i înveţe pe români abc-ul iniţiativei publice. Dar cei care au avut timp să o cunoască în ultimul an au văzut că este un locatar al cartierului Drumul Taberei, unul din cei peste 200.000.

“Am început cu 30 de persoane. Am ajuns însă la 1.000 de semnături de susţinere, pe care le-am depus la Primăria Sectorului 6”, rezumă Cristina campania care le-a făcut pe autorităţi să demareze proiectul de transformare a cinematografului într-un mall cultural.

Nu este exact ce au cerut “favoriţii”, iar Primăria prezintă proiectul ca pe o idee proprie, dar e o diferenţă faţă de momentul aprilie 2010, când Iniţiativa se întâlnea pentru prima oară. 

Feţe de masă pătate cu idei

În octombrie 2011, la a nu-ştiu-câta întâlnire, Cristina şi prietenii ei de la ONG-ul Centrul de Resurse pentru Participare Publică (CeRe), cei care au dat formă şi coerenţă campaniei, îşi propun mai mult. Într-o vineri seară, adună aproape 100 de persoane în sala restaurantului Favorit, devenit pentru ei Cafeneaua Favorit, şi se pornesc pe servit … idei. Şase mese, şase teme de discuţie şi 40 de minute, împărţite în două reprize.

La pauză, Cristina sună clopoţelul şi roagă participanţii să schimbe masa. Feţele de masă servesc drept fiţuici, iar markerele mediatorilor trag linii de la capăt printre pişcoturi şi răcoritoare.

initiativa_favorit_idei

Primar pentru o zi

“Eşti primar pentru o zi. Care este primul lucru pe care îl schimbi în cartierul tău?”, sună una dintre dezbateri. “Dau o petrecere generală pentru toţi tinerii”, propune, râzând, unul dintre elevii veniţi la Cafenea.

“Nu, fac un teren de fotbal”, adaugă altul de vârsta lui. Se hlizesc împreună. “Cocentraţi-vă!”, vine îndemnul mediatorului. Ţigările sunt înăbuşite în scrumieră, sticlele de suc se golesc şi vin şi soluţiile: curăţenie generală în oraş, ridicarea maşinilor parcate ilegal sau valorificarea spaţiilor de pe blocuri.

initiativa_favorit

La Favorit, la cafenea

“Care sunt problemele cartierului în care trăiţi?”, este o altă temă. “Ţiganii…”, spune cineva pe negândite. “Totuşi, este o temă puţin rasistă”, intervine mediatorul. Şi se trece mai departe la ameninţarea reprezentată de câini, lipsa bibliotecilor sau nerespectarea pistelor pentru biciclişti. 

Bineînţeles, nu poate lipsi întrebarea “Cum vreţi să continuăm campania  pentru Cinematograful Favorit?”. Unii cer o nouă expoziţie foto, ca aceea organizată în mai 2010 în faţa cinematografului, iar alţii vor încă o participare la şedinţa de Consiliu Local, cum s-a întâmplat pe 31 mai.

La sfârşitul celor 40 de minute, feţele de masă, leoarcă de idei, au fost atârnate la analizat în faţa sălii. Cristina le-a citit, a râs, a mulţumit şi a notat.  Concluziile vor lua din nou drumul Primăriei, sub forma unui raport care va invoca “vocea cartierului”.  Iar vocile Cristinei, ale prietenilor de la CeRe, ale vecinilor şi ale curioşilor se vor auzi, cel puţin o dată la două săptămâni, în acelaşi loc. La Cafeneaua Favorit. 

Iniţiativa Favorit

Este un grup de iniţiativă cetăţenească format din “oameni obişnuiţi din cartierul Drumul Taberei, zona Favorit, care îşi doreşte să îmbunătăţească traiul din zonă”. A luat naştere în mai 2010 cu sprijinul Centrului de Resurse pentru Participare Publică.