Cine vor fi consilierii lui Klaus Iohannis. Alina Mungiu, favorită

klaus iohannis
Klaus Iohannis. Foto: Pagina de Facebook Klaus Iohannis

Preşedintele ales, Klaus Iohannis, a dat de înţeles că, în scurt timp, va anunţa public echipa sa de consilieri.

Se pare că un prim nume pe această listă este cel al analistei Alina Mungiu-Pippidi.

Site-ul TVR scrie că preşedinte Iohannis a fost la lansarea cărţii lui Mungiu-Pippidi, la Târgul Gaudeamus. Viitorul şef de stat a fost întrebat de reporteri dacă scriitoarea va fi unul dintre membrii echipei sale.

„Doamna Mungiu-Pippidi este foarte calificată pentru foarte multe lucruri şi le face foarte bine”, a declarat Iohannis.

Analista a evitat şi ea să confirme sau să infirme ipoteza.

„Din fericire, ne-am întâlnit cu un lider normal, aici de faţă, e ultima oară când îi mai spun o vorbă bună despre el, că acuma s-a ales preşedinte şi deci s-a încheiat cu această relaţie, de acuma încolo trebuie să fim critici (…) Eu cred mai mult în mine ca analist decât în alte calităţi şi cred că a fost bine că am zis Tranziţia. Primii 25 de ani. O să înceapă un alt fel de tranziţie”, a declarat Alina Mungiu-Pippidi.

Cine este Alina Mungiu-Pippidi

Alina Mungiu-Pippidi (50 de ani) este un politolog cu expertiză în politicile publice, buna guvernare, lupta anticoruţie şi democratizarea. Fostă profesoară la Universitatea Bucureşti şi la SNSPA, Mungiu conduce acum catedra de Studii de Democratizare de la Hertie School of Governance, din Berlin.

Ca activitist civic, Alina Mungiu-Pippidi a participat la protestele din 1990 din Piaţa Universităţii şi a iniţiat şi a condus Coaliţia pentru un Parlament Curat. Această iniţiativă a dus, în 2004, la eliminarea pe criterii de integritate morală a 98 de persoane de pe poziţii eligibile pe listele de candidaţi la alegerile parlamentare. În 2007, Mungiu şi fostul disident anticomunist Radu Filipescu au organizat o manifestaţie de susţinere a Monicăi Macovei, care tocmai fusese demisă de la Ministerul Justiţiei.

Monica Macovei a candidat în acest an la alegerile prezidenţiale şi a obţinut aproximativ 5% din voturi. În turul 2, Macovei l-a susţinut pe Klaus Iohannis.

Jurnalist GreatNews, Dan Arsenie lucrează în presa centrală din 2007 şi a scris pentru publicaţii ca Evenimentul Zilei, realitatea.net şi Yahoo News România. Scrie cu pasiune reportaje şi portrete jurnalistice şi acordă o atenţie ridicată promovării oamenilor frumoşi şi a locurilor frumoase din România.