Cine sunt separatiștii bulgari care vor unirea cu România

Stradă din Vidin. Foto: Flickr / Erik Cleves Kristensen
Stradă din Vidin. Foto: Flickr / Erik Cleves Kristensen

Locuitorii din nord-vestul Bulgariei au început să strângă semnături pentru declararea independenței a regiunilor Vidin, Vrața și Montana față de Bulgaria.

Potrivit site-ului novinite.com și a televiziunii Nova TV, separatiștii vor fie autonomie pentru regiunea pe care o locuiesc, fie unirea cu România.

”Nu mai vrem să facem parte din această țară coruptă”, a spus Boris Kamenov, inițiatorul mișcării, care crede că sistemul judiciar din România este mai eficient decât cel din Bulgaria și că țara noastră luptă cu adevărat împotriva corupției.

Mișcarea separatistă a apărut la scurt timp după ce președintele bulgar Rumen Radev a respins noua legislație anti-corupție adoptată de parlamentari, motivându-și decizia prin faptul că modificările nu oferă mijloacele necesare pentru investigarea faptelor de corupție.

Noua legislație ar fi dus la formarea unei unități speciale care ar fi urmat să cerceteze fapte de corupție și conflicte de interese din sfera politică, iar contestatarii măsurii spun că noua entitate ar fi fost mult limitată de faptul că liderii ei ar urma să fie numiți de către parlament.

Cele trei provincii bulgare din nord-vestul țării au o populație totală de aproximativ 600.000 de oameni și se află chiar la sud de Dunăre, vis-a-vis de Oltenia.

O parte a teritoriului de astăzi al Bulgariei a făcut parte din România Mare, la începutul secolului trecut. Între 1913 și 1940, Cadrilaterul, zona de nord-est a Bulgariei a fost parte a țării noastre.

Separatiștii bulgari spun că susțin mișcarea secesionistă și din cauza condițiilor economice precare, dar și a lipsei locurilor de muncă.

”Nord-vestul țării este cunoscut pentru luptătorii săi. Populația din regiunea mea natală a organizat revolta din Chiprovți împotriva Imperiului Otoman, ca și revolta din 1923”, a explicat Boris Kamenov, menționând că oamenii din zonă au luptat întotdeauna „pentru democrație reală”.

Ziarist sportiv al Greatnews. A început la Evenimentul Zilei, în 2008. De atunci, a colaborat și cu HBO Club, Yahoo! News România și Sport News. Pe lângă materialele despre sport, abordează, cu precauție, și anumite știri externe.