Cine este autorul celui mai grav atac armat din istoria SUA: peste 50 de morți, 400 de răniți

Stephen Paddock atac armat las vegas
Stephen Paddock. Foto: Facebook

Stephen Paddok, un bărbat în vârstă de 64 de ani, este atacatorul care a omorât peste 50 de persoane care participau la un concert în Las Vegas, SUA, anunță BBC.

Stephen Paddok era din Mesquite, Nevada, o localitate aflată la 128 de kilometri de Las Vegas. El a deschis focul asupra mulțimii din camera sa de hotel. Camera se afla la etajul 32 în Hotelul Mandalay Bay, ceea ce i-a permis să tragă în oameni de sus.

Atacatorul s-a sinucis la fața locului înainte ca poliția să intre în camera de hotel.

Potrivit autorităților, Stephen Paddok s-a cazat în camera respectivă în data de 28 septembrie.

Investigatorii au găsit un adevărat arsenal în camera sa de hotel: nu mai puțin de 10 arme de foc.

Potrivit martorilor, atacatorul a tras sute de gloanțe cu ajutorul unei arme automate.

Deocamadată, oamenii legii nu știu ce anume l-a derminat pe localnicul în vârstă de 64 de ani să ucidă zeci de oameni în timpul concertului de muzică country. Până în acest moment nu există niciun indiciu că actul său ar fi unul de natură teroristă.

Cel mai grav atac armat din istoria SUA

În schimb, gruparea Stat Islamic a anunțat că Stephen Paddok a fost unul dintre „soldații” săi și că se convertise la islamism. Nu au oferit nicio dovadă în acest sens, iar gruparea teroristă a mai făcut și în trecut afirmații false, notează BBC.

„E ca și cum un asteroid a căzut pe familia noastră”, a declarat Eric Paddock, fratele suspectului, pentru o publicația locală.

„Nu-mi trece prin minte niciun motiv pentru care Stephen ar face așa ceva. Nu are niciun sens”, a mai spus el.

Poliția a descoperit muniție și mai multe arme de foc în locuința lui Stephen Paddock.

În total, peste 50 de oameni au murit, iar alți 400 au fost răniți. Atacul din Las Vegas este cel mai grav atac armat din istoria SUA.

Până acum, cel mai grav atac armat din SUA era considerat cel din 12 iunie 2016, când Omar Mateen, un tânăr în vârstă de 29 de ani, a împușcat mortal 49 de persoane și a rănit alte 53 într-un club gay din Orlando, Florida, SUA. Omar, care îi jurase credință lui Abu Bakr al-Baghdadi, liderul Statului Islamic, a fost împușcat mortal de poliție după 3 ore.

Statul Nevada este unul dintre cele mai permisive state americane în ceea ce privește armele de foc. Cetățenii americani au voie să poarte arme fără să fie obligați să se înregistreze drept proprietari de arme.

De asemenea, statul Nevada le dă voie americanilor să aibă arme de asalt automate sau semi-automate, și nici nu există o limită pentru achiziționarea de muniție. Armele pot fi cumpărate pe loc.

 

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.