Cine s-ar fi opus venirii Regelui în țară: Trebuie convins „Petre”

Funeraliile Regelui Mihai I. Foto: Pagina de Facebook Casa Regală a României
Funeraliile Regelui Mihai I. Foto: Pagina de Facebook Casa Regală a României

Jurnalistul Cosmin Prelipceanu a relatat la Digi24 un episod de la încercarea Regelui Mihai de a intra în țară. Detaliile au fost evocate de ambasadorul României în Germania, Emil Hurezeanu, fost jurnalist la Radio Europa Liberă, însă fără a face nominalizări.

Faptele i-ar fi fost relatate chiar de către Regina Ana. Răzvan Theodorescu, care era președintele televiziunii publice, își amintește că l-a sunat pe Ion Iliescu și i-a cerut să-l lase pe Rege să se ducă la Curtea de Argeș. Iliescu l-ar fi asigurat că nu are nimic împotrivă, dar trebuie convins „Petre”.

Este vorba despre Petre Roman, premierul de atunci. Acesta i-ar fi relatat lui Răzvan Theodorescu că dacă îl lasă pe Regele Mihai să intre în țară ar putea fi „haos”, „vărsare de sânge”, „o lovitură de stat”.

Stelian Tănase a declarat la Digi 24 că Petre Roman se temea să nu piardă puterea.

„El agita niște demoni, niște mituri, era și îndoctrinat, comunist, venea din familia lui Walter Roman, bolșevici, veniseră din Rusia cu divizia „Tudor Vladimirescu”, fusese comisar politic tatăl lui, fusese cominternist, luptase în Spania, deci avea în cap comunism… până la urechi!”, a reamintit Stelian Tănase, la Digi24.

Stelian Tănase a mai spus despre conducătorii din 1990 că dacă „ar fi fost patrioți, l-ar fi poftit pe Rege în țară, să fie pe tron”, însă au urmărit doar să facă „un comunism mai zâmbăreț”.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.