Cine este Raluca Prună, propusă pentru funcţia de ministru al Justiției

Raluca Prună, propunerea premierului Dacian Cioloș pentru postul de ministru al Justiției, în locul Cristinei Guseth, a primit aviz favorabil din partea comisiilor din Parlament.

Raluca Prună a fost președinte al Asociației Române pentru Transparență. De asemenea, este consilier și manager de programe în cadrul Direcției Generale Justiție, Libertate și Securitate a Comisiei Europene.

Raluca Prună este licențiată în drept și filosofie. Are un master în științe politice și burse la Universitățile Paris VII și Central European University din Budapesta.

De asemenea, Raluca Prună este avocat înscris în Baroul București și membru fondator al Asociației ”Societatea pentru Justiție”.

Raluca Prună, noul ministru al Justiției, a fost audiată azi de comisiile de specialitate din Parlament și a primit 48 de voturi pentru, unul împotrivă și două abțineri.

Mai devreme, tot astăzi, un alt nume fusese vehiculat pentru postul de ministru al Justiţiei. Este vorba de Mihai Selegean, director juridic al BRD și fost șef în Institutul Național de Magistratură.

S-a născut în 1975, la Timișoara, a terminat Facultatea de Drept din cadrul Universității București și Universitatea Central Europeană din Budapesta, cu specializare în „Dreptul Afacerilor”. Și-a început cariera în funcția de consilier juridic stagiar la Ministerul Justiției, Direcția Agent Guvernamental, Integrare Europeană și Drepturile Omului, potrivit profit.ro.

A fost director de cabinet al ministrului Justiției din Guvernul Năstase, Rodica Stănoiu. Apoi s-a angajat ca director adjunct la Institutul Național al Magistraturii.

A revenit la Ministerul Justiției în funcția de consilier juridic, din iunie 2004 până în martie 2008 a fost director la Institutul Național al Magistraturii. iar apoi s-a angajat ca director juridic la BRD.

„Pentru a nu vulnerabiliza în niciun fel încrederea în ministrul Justiției din Guvern, într-un an foarte important pentru menținerea credibilității activității Justiției, am hotărât să retrag propunerea doamnei Cristina Guseth pentru acest portofoliu”, a postat pe Faccebook Dacian Cioloș, premierul desemnat de Klaus Iohannis să formeze noul Guvern.

După audierea din Parlament, Cristina Guseth a declarat că „a fost o experiență dură”.

„Nu sunt pregătită, dar am să mă pregătesc. Nu sunt pregătită în sensul faptului că nu am educație juridică. Tocmai de asta, eu cred că acolo pot reprezenta justitiabilul. Si ei trebuie sa inteleaga ceea ce este in legi. Legea nu este apanajul unor oameni cu pregătire juridică. Legea se aplică oamenilor. Deci, eu voi reprezenta acei oameni și voi face un efort suplimentar ca să înțeleg și să iau decizia bună”, a declarat Cristian Guseth, la ieșirea de la audieri.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.