Cine este cel care a ucis 17 oameni într-un liceu din Florida

FOTO: ABC
FOTO: ABC

„Este o zi oribilă. Pur și simplu rugați-vă pentru acest oraș. Rugați-vă pentru această școală, pentru părinți, pentru cei care și-au pierdut viața”, își începea declarația de presă șeriful Scott Israel.

Cu doar câteva ceasuri înainte, un tânăr de 19 ani a semănat teroare în liceul „Marjory Stoneman Douglas”, din micul orășel Parkland, statul Florida. 17 persoane au murit și 50 sunt la spital, unii dintre ei în stare gravă. Cele mai multe victime sunt elevi.

Șeriful Scott Israel a spus clar și numele autorului: Nikolas Cruz. Tânărul a fost elev al liceului, a fost exmatriculat și i s-a interzis să mai intre în liceu. Și-a făcut un plan diabolic de atac. A declanșat alarma de incendiu pentru a ieși elevii din clase și apoi a început să tragă cu arma, purtând pe cap o mască de gaze.

Cine este Nikolas Cruz? Potrivit presei de peste Ocean, acesta a fost adoptat la scurt timp după naștere de soții Roger și Lynda Cruz. Mai târziu, alături de Cruz a fost adoptat și fratele său biologic, Zachary.

Mama sa, Lynda, era casnică și se ocupa doar de creșterea copiilor, în timp ce tatăl său lucra în advertising. Jurnaliștii de la The Sun-Suntinel spun că Lynda și soțul ei erau în vârstă atunci când i-au înfiat pe cei doi frați, însă și-au dorit foarte mult copii și s-au bucurat atunci când au reușit să-i ia în familia lor.

Potrivit ABC 10, tatăl adoptiv al lui Nikolas Cruz a murit atunci când acesta avea doar șase ani, în urma unui atac de cord. „Lynda a făcut tot ce a putut ca să-i crească bine. Nikolas avea nevoie de o atenție suplimentară, inclusiv la școală”, a declarat o apropiată a familiei, pentru ABC 10. Vecinii au mai spus și că Lynda Cruz cerea des sfaturi de la polițiști pentru a ști la ce să fie atentă în comportamentul tânărului.

ABC News spune, citând o vară a mamei atacatorului, că Lynda Cruz a murit în urmă cu aproximativ trei luni, la 68 de ani, din cauza unei pneumonii care a dus la complicații.

După moartea mamei lor, cei doi frați au fost luați în grijă de niște prieteni de familie. Potrivit The Associated Press, atacatorul fusese exmatriculat din școală după ce s-a luat la bătaie cu iubitul fostei lui prietene.

La aproximativ o oră după atac a fost prins de polițiști la o casă din apropierea liceului. Arma era cumpărată legal de familia la care stătea. Aceasta era închisă într-un spațiu special, însă Nikolas Cruz a descoperit cheia și a luat-o.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.