Suspectul pakistanez reținut la Berlin, eliberat. „Adevăratul atacator e în continuare liber”

atentat terorist berlin camion
Foto: Captură YouTube

Poliția germană a anunțat că, cel mai probabil, șoferul care a intrat cu un camion în Târgul de Crăciun din centrul Berlinului, omorând 12 persoane și rănind alți 48 de oameni, a vrut să comită un atentat terorist.

Actualizare 21.20. Gruparea teroristă Stat Islamic a revendicat atacul de la Târgul de Crăciun din Berlin, relatează publicația britanică independent.co.uk. Prin agenția sa de presă Amaq, ISIS a anunțat că atacatorul este un „soldat al Statului Islamic”.

În trecut, ISIS a folosit aceeași expresie pentru a-i descrie pe alți atacatori islamiști din Occident (așa-numiții „lupi singuratici”).

În anunțul grupării teroriste se mai precizează că bărbatul a realizat atentatul ca urmare a solicitării Statului Islamic de a-i ataca pe cetățenii din statele care fac parte din coaliția internațională de luptă împotriva ISIS.

20.30. Suspectul pakistanez reținut de poliție a fost eliberat din lipsă de probe.

16.00. Klaus Kandt, șeful poliției din Berlin, a anunțat într-o conferință de presă că autoritățile nu sunt sigure că l-au prins pe atacatorul de la Târgul de Crăciun.

14.30. Suspectul care a fost reținut după atentatul terorist neagă orice implicare în atac. Bărbatul, care a fost prins într-un parc, la 2 kilometri distanță de Târgul de Crăciun unde a avut loc atacul, este de origine pakistaneză.

Surse din poliție au declarat pentru publicația germană „Die Welt” că forțele de ordine au reținut o persoană care nu este atacatorul care a intrat cu mașina în mulțime, relatează Reuters: „Avem persoana greșită. Adevăratul atacator este în continuare liber și înarmat”.

Anterior, BBC a citat surse anonime potrivit cărora cel care a condus camionul este un cetățean afgan sau pakistanez care a solicitat azil în Germania.

Bărbatul a fost prins după ce un martor l-a urmărit în timp ce fugea spre un parc public din Berlin și a anunțat poliția, care a reușit să îl aresteze.

Dar bărbatul pakistanez reținut de poliție a spus că nu are nicio legătură cu atacul terorist. Acesta este pakistanez, însă cererea sa de solicitare de azil nu a fost completată.

Potrivit presei germane, tânărul în vârstă de 23 de ani se numește Naved B. și a ajuns în Germania ca refugiat, la sfârșitul anului trecut.

Ziarul Tagesspiegel a relatat că bărbatul era cunoscut poliției pentru infracțiuni minore, nu pentru legături cu teroriștii.

Camionul, care era încărcat cu bare de oțel, a intrat în mulțime la ora locală 20.14, distrugând mai multe căsuțe din lemn și standuri care erau pline de turiști și de localnici ieșiți în oraș.

Atentat terorist la Berlin. Un camion a intrat într-un târg de Crăciun

Forțele de ordine cred că șoferul a reușit să conducă vehiculul aproximativ 50-80 de metri prin mulțime.

Poliția a confirmat că în camion a fost găsită o persoană împușcată mortal: un bărbat cu cetățenie poloneză care se pare că este adevăratul șofer al camionului, care ar fi fost furat de atacator. Ariel Zurawski, proprietarul polonez al camionului, a confirmat că șoferul său lipsea și că nu a mai putut fi contactat după ora 16.00.

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.