Cine este Arash Derambarsh și cum vrea să rezolve o mare problemă a României

Inițiativa lui Arash Derambarsh a fost transformată imediat în lege de parlamentarii francezi (20minutes.fr)
Inițiativa lui Arash Derambarsh a fost transformată imediat în lege de parlamentarii francezi (20minutes.fr)

Românii aruncă foarte multă mâncare, însă o lege aprobată curând în Franța, la inițiativa unui consilier municipal, ar putea schimba lucrurile în bine în toată Uniunea Europeană.

Arash Derambarsh, un consilier local, a demarat o campanie împotriva risipei de mâncare, iar eforturile sale s-au transformat într-o lege care forțează supermarketurile din Franța să doneze alimentele nedorite către fundații caritabile. Acum, el dorește răspândirea acestei legislații în toată Uniunea Europeană.

Arash Derambarsh a spus că este ”scandalos și absurd” că mâncarea este aruncată sau, în unele cazuri, distrusă intenționat, în timp ce oamenii străzii, săracii și șomerii sunt înfometați, scrie The Guardian.

Derambarsh, un consilier municipal pentru partidul ”Divers Droit” (Dreapta Diversă) din Courbevoie, în nord-vestul Parisului, i-a convins pe parlamentarii francezi să adopte legea, după ce a reușit să strângă peste 200.000 de semnături, dar și sprijinul mai multor vedete, pentru această cauză în doar patru luni de zile.

Amendamentul a fost aprobat în cadrul unei legi mai vaste – Loi Macron – care acoperă activități economice din Franța și urmează să fie aprobată azi de adunarea națională, intrând imediat în vigoare.

Noua lege le va interzice super-marketurilor să arunce alimentele care se apropie de termenul de expirare sau să contamineze mâncarea expirată cu clor pentru a nu fi luată din tomberoane.

”Mâncarea este baza vieții. Este un factor elementar în existența noastră”, a spus Derambarsh, care vrea să convingă și alte state europene să ia măsuri similare.

”Am fost insultat și atacat și acuzat că sunt naiv și idealist, însă am devenit consilier local pentru că îmi doream să ajut oameni. Poate e un lucru naiv să îți faci griji pentru alte ființe umane, însă eu știu cum este să îți fie foame”, a mai spus acesta.

”Când eram student și trăiam cu 400 de euro pe lună, după ce îmi plăteam chiria, obișnuiam să mănânc o singură dată pe zi. Mâncam paste, sau cartofi, însă e foarte greu să înveți când ești înfometat și te gândești mereu la cum să își procuri următoarea masă”, a povestit francezul.

Derambarsh și-a început campania prin a colecta și distribui mâncare nedorită a supermarketului din cartierul în care locuiește. ”În fiecare zi ajutăm aproape 100 de oameni. Jumătate dintre ei sunt mame singure cu mai mulți copii, pensionari sau angajați în sectorul public cu salarii foarte mici. Cealaltă jumătate e reprezentată de cei care trăiesc pe străzi sau în adăposturi”, a completat consilierul local.

Potrivit datelor Eurostat, în România sunt aruncate aproape 3 milioane de tone de mâncare în fiecare an. Românii ocupă locul 9 în clasamentul Uniunii Europene, fiind mai risipitori decât suedezii, austriecii, maghiarii, portughezii, irlandezii, finlandezii sau danezii. Este drept, toate aceste țări au populații mai mici, însă la fel de adevărat este că nivelul lor de trai este considerabil mai bun decât cel din România.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Recomandările editorilor GreatNews: