Cine dă cu bormașina la ore nepotrivite riscă închisoare

FOTO: Bruno Glätsch/Pixabay.com
FOTO: Bruno Glätsch/Pixabay.com

Cei care continuă să tulbure liniștea locatarilor între orele 22:00 și 8:00 dimineața și între 13:00 și 14:00, după ce au fost avertizați de poliție, riscă închisoare de la 3 luni la 2 ani, potrivit unui proiect de lege pus în dezbatere publică de Ministerul de Interne. Este vorba despre „tulburarea, fără drept, a liniștii locuitorilor prin producerea de zgomote cu orice aparat sau obiect, prin strigare sau larmă”, se arată în lege.

Aceeași pedeapsă este propusă și pentru cei care organizează nunți în corturi sau petreceri private la care dau muzica tare și nu renunță, după ce au fost avertizate de polițiști. Mai exact, potrivit textului de lege, este vorba despre „tulburarea liniștii locatarilor între orele 22:00 – 8:00 și 13:00 – 14:00 de către orice persoană prin producerea de zgomote, larmă sau prin folosirea oricărui aparat, obiect ori instrument muzical la intensitate mare în localurile sau în sediile persoanelor juridice, în locuințele persoanelor fizice sau în oricare alt loc din imobile cu destinația de locuințe ori situat în imediata vecinatate a acestora”.

Se interzice „organizarea de petreceri cu caracter privat și utilizarea de aparatură muzicală la intensitate de natură a tulbura liniștea locuitorilor, în corturi, alte amenajări sau în spațiu neacoperit, situate în perimetrul apropiat imobilelor cu destinația de locuințe sau cu caracter social, în mediul urban”.

Proiectul de lege propune și pedepsirea cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amenda pentru „întrebuințarea în public de cuvinte, expresii ori gesturi jignitoare sau obscene în mod nemijlocit la adresa unui organ de urmărire penală sau de ordine publică, aflate în exercitarea atribuțiilor de serviciu”.

În urmă cu două luni, deputatul USR Matei Dobrovie propunea o lege prin care polițiștii vor fi dotați cu un aparat special care să măsoare nivelul de zgomot din casele celor care au făcut reclamația că sunt deranjați de gălăgia de la vecini. Ce depășește 35 de decibeli se încheie cu o amendă.

Proiectul de lege depus în Parlament spune că între orele 23 şi 7 dimineaţa şi peste zi, de la 14 şi 16, nivelul de zgomot dintr-o locuinţă nu trebuie să depăşească 30 de decibeli. În afara acestor intervale orare, valoarea poate creşte la 35 de decibeli.

Dacă măsurătorile demonstrază că un locatar şi-a deranjat vecinii, va fi amendat cu până la 1.500 de lei.

FOTO: Bruno Glätsch/Pixabay.com

 

 

 

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.