Cine a câștigat cele mai importante alegeri din istoria Austriei

Foto: Manfred Werner/Tsui (Wikimedia Commons) / youtube.com

Candidatul de extremă dreaptă Norbert Hofer a pierdut în fața lui Alexander Van der Bellen alegerile prezidențiale din Austria, socotite de analiști drept cele mai importante din istoria modernă a țării.

Pe Facebook, Hofer a spus că tristețea sa este ”infinita”, dar l-a felicitat pentru victorie pe Alexander Van der Bellen, fost șef al verzilor.

Deși în Austria președintele are mai mult un rol ceremonial, alegerile de duminică au fost văzute drept un indicator al succesului pe care îl au candidații populiști în Europa. Franța, Olanda și Germania vor trece și ele prin alegeri anul viitor, iar partidele anti-imigrație câștigă puternic teren, notează BBC în ediția online.

Votul din Austria a fost unul extrem de strâns. Sondajele efectuate la ieșirea de la urne indică o victorie cu 53% a lui Van der Bellen. Diferența se poate schimba la numărătoarea oficială, însă ambii oficiali susțin că rezultatul – victoria lui der Bellen – nu se va schimba.

Hofer, reprezentant al Partidului Libertății, i-a îndemnat pe toți austriecii să coopereze, să lucreze laolaltă pentru o țară mai bună. Deși rolul președintelui este unul simbolic, exista șansa ca victoria lui Hofer să nască un curent în favoarea Partidului Libertății, val care putea să împingă formațiunea spre victorie în alegerile parlamentare care urmează.

Hofer a sugerat la un moment dat că Austria ar putea urma Marea Britanie și să decidă, prin referendum, ieșirea din UE. Apoi, a trecut la sentimente mai bune, dar a spus că rolul blocului comunitar ar trebui să fie unul exclusiv economic.

Rezultatele oficiale ale votului vor fi dezvăluite luni, 5 decembrie.

Alexander Van der Bellen vs Norbert Hofer

Alexander Van der Bellen are 72 de ani și este profesor de economie. Fost lider al Partidului Verde, Van der Bellen a spus că își dorește ”o Austrie liberală, cosmopolită”. Despre noul președinte al SUA, Donald Trump, Van der Bellen nu a avut cuvinte de laudă. ”Stilul său din campanie, atacurile sexiste au fost inacceptabile …. Dar să îi dăm câteva luni”, spune noul lider austriac.

Norbert Hofer, învinsul de duminică, are 45 de ani și este de profesie inginer în aeronautică. Reprezentant al Partidului Libertății, de extrema dreaptă. Hofer spune că nu este fan trump, dar are ”mari speranțe” în privința unor mai bune legături SUA-Rusia. Hofer a criticat dur Germania pentru că și-a deschis granițele pentru a primi refugiați.

Jurnalist GreatNews, Dan Arsenie lucrează în presa centrală din 2007 şi a scris pentru publicaţii ca Evenimentul Zilei, realitatea.net şi Yahoo News România. Scrie cu pasiune reportaje şi portrete jurnalistice şi acordă o atenţie ridicată promovării oamenilor frumoşi şi a locurilor frumoase din România.