Chipul Patriarhului Daniel va fi pe „cel mai mare clopot din Europa”

FOTO: Daniele Fellin
FOTO: Daniele Fellin

Primul clopot dintre cele șase de la Catedrala Mânturii Neamului a fost turnat la Innsbruck, în Austria. Acesta, care are 25 de tone, 3,3 metri lungime și 3,3 lățime, este considerat și „cel mai mare clopot din Europa”, potrivit unei declarații a părintelui Nicolae Crîngașu, consilier patriarhal.

Clopotul, care a costat în jur de 500.000 de euro, a fost și probat de meșterii austrieci și ar urma să ajungă în România pe 15 mai. Sunetul i-a impresionat și pe cei care l-au făurit și după ce va fi instalat în Catedrala Mântuirii Neamului s-ar putea auzi în aproape jumătate de Capitală, potrivit Trinitas TV.

25 de experţi din toată Europa au muncit la realizarea clopotului. Pentru el s-a folosit cupru electrolitic, în proporţie de 78% şi 22% staniu electrolitic. După ce a fost turnat, a fost nevoie de trei săptămâni pentru a se răci.

Clopotul aceste este cel mai mare dintr-un set de șase, iar pe el se regăsește și un basorelief cu chipul Patriarhului Daniel, conducătorul Bisericii Ortodoxe Române.

Piatra de temelie a lăcașului de cult a fost pusă în februarie 2011 și data finalizării sale este stabilită pentru sfârșitul anului viitor. Potrivit reprezentanților bisericii, ideea unei catedrale naționale nu este nouă și a fost propusă de sinodul bisericii și regele Carol I și a fost reluată în anii de după Primul Război Mondial.

Există și numeroase păreri critice la adresa construirii acestei catedrale. Cele mai multe sunt legate de costurile mari și pentru faptul că Biserica Ortodoxă Română apelează la donații din bugetul statului pentru finalizarea acestui proiect.

Catedrala se ridică în vecinătatea Palatului Parlamentului, pe Dealul Arsenalului. Va avea 120 de metri înălțime, inclusiv cu subsoluri, 120 de metri lungime și 70 de metri lățime. La slujbe vor putea participa până la 5.000 de persoane.

Potrivit proiectului inițial, se va desfășura pe cinci etaje, dintre care trei subterane și două deasupra solului, va avea 12 lifturi, două spații de cazare cu un total de 500 de locuri, 250 de locuri de parcare subterane. Catedrala va avea trei altare și un pridvor care va fi deschis permanent.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.